Iulia Faliciu Hasdeu

Iulia Faliciu Hasdeu s-a nascut in anul 1840, in Rosia Montana, judetul Alba si a murit pe 2 iulie 1902, la Campina, judetul Prahova. Aceasta a fost mama poetei Iulia Hasdeu si sotia marelui scriitor Bogdan Petriceicu Hasdeu.

  • Familie

Iulia Faliciu Hasdeu a fost fiica lui Gheorghe Faliciu, un miner de prin Rosia Montana si l-a avut ca unchi pe prefectul zonei – Simion Balint. Aceasta a avut si un frate – Nicolae Faliciu, capitan de oaste, care cazuse in bataliile purtate de Simion Balint, fost revolutionar.

Una dintre legende spune ca si Iulia Faliciu Hasdeu ar fi participat direct sau indirect la revolutie. Ea ar fi ucis cu mainile sale, la varsta de 8 ani, un barbat care urma sa-i omoare tatal. Tragicul eveniment avea sa fie elementul justificativ pentru tragedia prin care copilul ei avea sa treaca.

In anul 1863 avea sa-l cunoasca, in casa lui Simion Balint, pe Bogdan Petriceicu Hasdeu care, vrajit de frumusetea ei, avea sa o ceara de sotie in aceeasi zi. Dragostea dintre cei doi este demonstrata de fuga celor doi la Bucuresti, dar nu inainte de a-si anunta Iulia Faliciu confidentul – pe Simion Balint. La ani distanta Hasdeu avea sa-si aminteasca despre sotia sa:

,,Un aur ales de la Abrud a fost, pentru mine nevasta mea, sufletul nevestei mele”

Casatoria avea sa aiba loc doi ani mai tarziu, pe 10 iunie 1865, in Biserica Sf. Ilie din Gorgeni. Acel an avea sa fie cel mai saracacios din viata lui Hasdeu. Iulia Faliciu avea 25 de ani, mai tanara cu doi ani decat mirele. Nasi i-au fost Ion si Felicia Gîrleanu și August Treboniu Laurian, iar cununia o celebreaza preotul Ion Mihailescu.

  • Activitatea

Mutati la Bucuresti dupa casatorie, familia Hasdeu are activitati diametral opuse. In timp ce sotul este preocupat cu cercetarea si publicarea, Iulia este o sotie devotata, fara vanitati, fara dorinta de lux si petreceri. Randuia cu foarte mare chibzuinta banii pentru a nu duce lipsa si, din putinul avut, le mai dadea si saracilor care, din cand in cand, le mai bateau la usa.

In anul 1869 se naste Iulia Hasdeu, singurul copil al cuplului, iar Iulia Faliciu Hasdeu avea sa imparta obligatiile de mama cu cele de sotie. Era foarte mandra de activitatea sotul ei, insa acesta din urma nu ii era tocmai fidel. Nu de putine ori Iulia Faliciu Hasdeu o sa inchida ochii la infidelitatile sotului pentru a nu-i deranja misiunea titanica de documentare.

Suparata peste culme la un moment dat de infidelitatea sotului si dorind ca fiica sa sa ajunga mare in viata, il paraseste pe Hasdeu si pleaca impreuna cu tanara la Paris. De aici avea sa ii scrie lui Hasdeu despre succesele Lilicai. Din pacate toata linistea relativa a familiei avea sa dispara in anul 1888 atunci cand unicul lor copil avea sa moara subit, motiv pentru care mama o sa poarte in suflet marea durere pana cand avea sa moara. Un prieten al familiei – Angelo de Gubernatis – avea sa afirme:

,,Doamna Hasdeu este extrem de suparata de pierderea iubitei sale Iulie; frumusețea ei este inlocuită de o puternică durere sufletească, dar se poarta cu noblete si ascunde totul sub fard”.

Iulia Faliciu Hasdeu avea sa moara pe 2 iulie 1902, la varsta de 62 de ani, in impunatorul castel de la Campina, construit de sotul sau cu ani in urma.

Lasă un comentariu