Templul Israelit – Municipiul Tulcea

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Primăria Municipiului Tulcea

Templul israelit din Municipiul Tulcea se află în fostul cartier evreiesc, pe strada Babadag. Acesta face parte din gruparea lăcașelor ale acestui cult, alături de sinagogile de pe strada Orient și cea de pe strada General Anghelescu. Motivul construirii acestui lăcaș de cult poate fi ușor de înțeles dat fiind numărul mare al evreilor care locuiau în oraș.

Astfel, în anul în perioada construcției erau aproximativ 3131 evrei în Municipiul Tulcea, conform Prefecturii Tulcea, din care 1773 în oraș, iar ceilalți în Babadag, Sulina, Isaceea, Măcin și Chilia Veche. La 3 ani distanță, în anul 1910, trăiau în Municipiul Tulcea aproximativ 2000 de evrei, lucru care însemna aproape 10% din totalul populației orașului.

Templul a fost ridicat în anii 1859-1901 de către comunitatea israelită din Tulcea. Este o clădire unică prin arhitectura sa, cu o fațadă simetrică dominată de două turnuri, iar în interior se află un Aron Hodes deosebit prin construcția sa. Candelabrele și mozaicul de pe pardoseală sunt originale și datează din anul construcției. Din cauza trecerii timpului și a diferitelor administrații, templul a avut de suferit și a pierdut anumite părți ale construcției originale. Chiar și așa, în starea sa actuală, a avut nevoie de o serie de reparații capitale, care au avut loc în perioada 2010-2014, ca urmare a expertizei tehnice care preciza reabilitarea urgentă a Templului. În vederea reabilitării au fost primite fonduri de la Guvernul României, de la Secretariatul de Stat pentru Culte, de la Federația Comunităților Evreiești din România, de la Fundația ,,Caritatea” și de la Primăria Tulcea. Reinaugurarea a avut loc pe 22 august 2014, iar următoarea zi a fost inaugurat în interiorul Templului și un muzeu al istoriei evreilor din Municipiul Tulcea.

Lasă un comentariu