Tudor Arghezi

Sursa: Istoricul Metrorex S.A.

Stația de metrou ,,Tudor Arghezi” este cea mai nouă stație a metroului bucureștean, situată pe magistrala M2 ,,Albastră”. Lucrările de construcție au fost realizate de către SC Somet S.A și a fost dată în folosință pe data de 15 noiembrie 2023.

Stația a primit denumirea de ,,Tudor Arghezi”, în memoria scriitorului român Tudor Arghezi (1880-1967), cunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea liricii românești, sub puternica influență a baudelairianismului. Pentru activitatea sa remarcabilă este distins cu numeroase premii, unul dintre cele mai importante fiind Premiul Internațional Johann Gottfried von Herder, acordat la Universitatea din Viena. Tot pentru bogata activitate a fost nominalizat, în anul 1965, la Premiul Nobel pentru Literatură, nominalizare care a venit din partea filologului italian Angelo Monteverdi.

Din punct de vedere arhitectural, stația ,,Tudor Arghezi” este prevăzută cu peron tip ,,peron-insulă”, traversat dintr-un cap în altul de coloane cilindrice de tablă groasă, de culoare portocalie. Peronul este prevăzut cu granit și este dotat cu două benzi de gresie care țin loc de linii de siguranță. Conform celor de la Primăria Sectorului 4, stația ,,Tudor Arghezi” este singura stație supraterană edificată pe două etaje.

 

Lasă un comentariu