Muzeul de Istorie și Arheologie – Municipiul Tulcea

Content
Gallery
Reviews

Sursa: Călător prin România

Muzeul de Istorie şi Arheologie  este parte a Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea. Colecția de Arheologie – reunește peste 40 000 de piese, cele mai valoroase putând fi admirate în vitrinele expoziției permanente și ale Sălii Tezaur.

Colecția de Numismatică și Medialistică – cuprinde 45 000 de piese antice, medievale și moderne, printre acestea regăsindu-se cea mai mare parte a impresionantului tezaur de la Uzun Baiir cu cei peste 21 000 dirhemi tătărești, 175 hyperperi bizantini, 75 lingouri de argint, obiectele de podoaba din aur și argint, în fapt cel mai mare tezaur de acest gen din Europa. Nu mai puțin valoroase sunt tezaurele de semne premonetare de la Jurilovca și Visina, de oboli de la Orgamé/Argamum, denari romani republicani de la Tulcea, denari romani imperiali de la Agighiol, Trestenic și Alba, de antoninieni de la Tulcea și de monede schyphate de la Isaccea. Amintim în acest context mai mult de 500 medalii inventariate ce marchează evenimente importante din istoria României.

Colecția de Istorie modernă și Contemporană – grupează obiecte cu valoare istorică și memorială, documente, fotografii, hărți și ziare ce ilustrează aspecte politice, militare, economico-sociale și culturale nord-dobrogene din perioada sec. XIX – XX. Remarcabilă prin valoarea informațiilor oferite privind orașul Tulcea este colecția de documente și fotografii ce au aparținut lui Stefan Borș, un priceput antreprenor, de numele căruia se leagă executarea mai multor edificii publice tulcene dar și un bun conducător administrativ (primar și președinte al Consiliului Județean) și politic (deputat și senator) al acelor vremuri. Printre cele mai valoroase bunuri achiziționate recent de Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea se numără cele peste 400 de documente ce prezintă diverse aspecte privind activitatea Comisiei Europene a Dunării și Direcției Dunării Maritime.

Lasă un comentariu