Tineretului

Sursa: Istoricul Metrorex S.A.

Tineretului este o stație a metroului bucureștean, care se găsește pe magistrala M2 ,,Albastră’’. Aceasta a fost proiectată de către arhitectul Clement Moldovan și a fost deschisă în anul 1986.

Stația de metrou are același nume din anul 1986. Acesta este strâns legat de parcul din proximitate – Parcul Tineretului. Acesta a fost inaugurat în anul 1974 și a fost amenajat după planurile arhitectului Valentin Donose. Denumirea de ,,Tineretului’’ a fost oferită popular de către autorități deoarece dotarea parcului includea foarte multe activități pentru tineri, motiv pentru care era foarte popular în rândurile acestora.

Din punct de vedere arhitectural, stația de metrou prezintă un element de noutate comparativ cu celelalte – culoarea. Spre deosebire de celelalte stații care aveau tonuri de culoare inchise, la stația de metrou Tineretului predomină culoarea galbenă. Tavanul este jos și este susținut de coloane groase, care sunt decorate cu marmură albă și în diferite tonuri de maro. De la baza coloanelor pleacă marmura de culoare maro până în apropierea finalului stației din care pornesc bifurcații de marmură de aceeași culoare. Culoarea predominantă a pardoselii este albul redat de către marmura de culoare albă. Pereții stației au fost acoperiți de granit și aveau un model galben de gresie care, între timp, a fost scos. Peronul stației este de tipul ,,platformă-insulă’’, înconjurat de spațiul de rulare al garniturilor.

Stația prezenta o singură gură de ieșire, motiv pentru care, la orele de vârf, mișcarea era îngreunată. Astfel, în anul 2016 se ia decizia de a se construi o nouă ieșire, spre Bulevardul Dimitrie Cantemir. Această intrare a fost inaugurată în anul 2019.

2 comentarii la „Tineretului”

Lasă un comentariu