Timpuri Noi

Sursa: Istoricul Metrorex S.A.

Timpuri Noi este o stație a metroului bucureștean, care se găsește pe magistrala M1 ,,Galben’’, fiind proiectată de către arhitectul Adriana Bunu. Aceasta a fost deschisă circulației călătorilor și garniturilor în anul 1979, fiind la acea vreme stație terminus timp de 2 ani. În anul 1981, cănd lucrările au fost finalizate pe magistrală, stația a devenit o stație clasică, iar stația terminus a devenit Republica.

Stația a primit numele de la fabrica din apropiere, care în prezent a fost demolată, fiind înlocuită de o clădire de birouri. Denumirea de ,,Timpuri Noi’’ a fost dată de conducerea comunistă care au redenumit fosta Turnătorie Lemaitre. La rândul său, turnătoria luase numele francezului Leon Lemaitre care, în vara anului 1863, încheie cu administrația ,,răsbelului’’ un contract pentru întreținerea, reînnoirea, reparația și spălatul lenjeriei spitalului militar și pentru spitalele civile. De-a lungul timpului în locul de spălare al lenjeriilor apare o fabrică de obiecte de fontă precum băncile, gurile de canale, felinare și grilaje care au schimbat în acea perioadă Bucureștiul. Pentru o perioadă aici se va lucra și la reparația locomotivelor.

Din punct de vedere arhitectural, statia are peroane de tip ,,platforme-laterale’’, finisate cu gresie galbenă. Pereții stației erau finisați cu faianță galbenă, albă și roșie, design care s-a păstrat timp de 40 de ani.

Lasă un comentariu