Politehnica

Sursa: Istoricul Metrorex S.A.

Politehnica este o stație a metroului bucureștean, care se regăsește pe magistrala M3 ,,Roșie’’. Aceasta a fost deschisă în anul 1983.

Denumirea stației provine de la Universitatea Politehnica, una dintre cele mai vechi și prestigioase școli de inginerie din România. Inițial, la 1 octombrie 1864, prin ordinul lui Alexandru Ioan Cuza, a fost înființată Școala de Poduri și Șosele, Mine și Arhitectură. Apoi, mai tarziu, sub conducerea lui Gheorghe Duca, la 1 aprilie 1881, numele îi este schimbat în Școala Națională de Poduri și Șosele, urmând ca pe 10 iunie 1920 să fie cunoscută ca Școala Politehnica din București. Numele de Institutul Politehnic îi este oferit pe 3 august 1948.

Stația mai este cunoscută de către specialiști drept ,,Oceanul Pietrificat’’ datorită pardoselii sale, poate unice în lume. Nicolae Ceaușescu a avut ambiția de a decora stația într-un mod inedit și de a-i face pe călători să pășească, la propriu, pe istorie de milioane de ani. În pardoseala de marmură roz a stației, procurată din cariera de la Savadisla (judetul Cluj) se ascund viețuitoare care au trăit în perioada când oceanul acoperea această parte a lumii.

Majoritatea fosilelor aparțin grupului de organisme numit rudists, care au trăit în medii marine de adâncime mică, în perioada târzie a Jurasicului și în perioada Cretacicului târziu. Zona din care au fost extrase, zona munților Apuseni, a fost supusă unei activități seismice însemnate, care au dus la apariția munților. După apariția acestora, exoscheletele și corpurile organismelor rudists s-au fosilizat în calcar. Ba mai mult, există o teorie conform căreia, o parte a organismelor din această stație de metrou a fost zdruncinată de unda de șoc a meteoritului uriaș care a lovit Pământul și a dus la dispariția dinozaurilor. Pe cât pare de imposibil, pe atât este de posibil.

Călătorii stației pășesc zilnic pe melci, corali și alge roșii, care se regăsesc într-un paleo-ecosistem foarte bine conservat și care reprezintă un adevărat muzeu. Acestea au o vechime aproximativă de 65 milioane de ani.

Lasă un comentariu