Sursa: Istoricul Metrorex S.A.
Obor este o stație a metroului bucureștean, care se regăsește pe magistrala M1 ,,Galben’’. Stația a fost deschisă circulației în anul 1979, sub numele de ,,Obor”, în subteran, însă pentru tramvaie. Pe infrastructura pentru tramvai avea să fie construită noua stație de metrou, care a fost deschisă în anul 1989, la 10 ani distanță.
Denumirea stației de metrou, a fost dată de Piața Obor, piață care se regăsește deasupra stației. Piața Obor datează din secolul al XVII-lea, atunci când este pomenit sub trei denumiri: Târgul de Afară, Obor sau Obor de vite. În secolele XVII – XVIII, în această piață, se desfășurau execuții ale condamnaților la moarte prin spânzurare. Acestea sunt interzise de domnitorul Grigore Ghica în 1823, însă sistemul de spânzurătoare a rămas până în 1870, când a fost demontat. Construcția efectivă a halelor pieței a început în anul 1936, după proiectul arhitecților Octav Doicescu, Ion Fonescu și Dan Iovanescu.
Arhitectura stației este foarte interesantă și prezintă elemente de unicitate datorită numărului de coloane. Spre deosebire de alte stații unde aceste coloane se regăsesc fie în mijlocul stației, pe un singur rând, fie de-o parte și de alta a peronului tip ,,platformă-insulă’’, în cazul stației Obor există trei rânduri de coloane. Un prim rând se regăsește în mijlocul stației și desparte stația în două părți egale. Celelalte două rânduri de coloane se regăsesc pe peroanele stației. Acestea din urmă sunt de tip ,,plaformă-lateral’’ și au podele cu finisaje din gresie mozaicată și marmură de culoare maro, care marchează zona de siguranță.
Statia de metrou a fost deschisa in 1989. Cea de tramvai, care era in subteran, dateaza probabil din 1979, de cand a fost inaugurat pasajul.
Mulțumim pentru această posibilitate de a ne cunoaște trecutul!