Lujerului

Sursa: Istoricul Metrorex S.A.

Lujerului este o altă stație a metroului bucureștean, care se regăsește pe magistrala M3 ,,Roșu’’. Această stație a fost proiectată de către arhitectul Adriana Bunu și deschisă circulației în anul 1983.

La deschiderea din anul 1983, stația purta denumirea de ,,Armata Poporului’’ după strada din apropiere și după pasajul cu același nume. Alte teorii se bazau pe faptul că denumirea a fost aleasă în acest fel pentru a aminti de instituțiile militare care se găseau pe platoul Cotrocenilor, în perioada 1891-1895. Indiferent de motivul alegerii primului nume, acesta avea să se schimbe în anul 2009 în ,,Lujerului’’.

Din punct de vedere arhitectural, stația este prevazută cu un peron de tip ,,platformă-insulă’’. Plafonul stației este susținut de către două rânduri de coloane, așezate într-o simetrie perfectă. Dacă podeaua stației este alcătuită predominant din gresie albă și pe alocuri modele de dreptunghiuri din marmură maro, coloanele sunt îmbrăcate total în gresie albă. Ecartul dintre două coloane paralele are, în zona podelei, inserțiile de marmură maro.

2 comentarii la „Lujerului”

  1. Anterior anului 2009, denumirea statiei “Lujerului” avea o semnificatie istorica – ARMATA POPORULUI – ceea ce, din pacate lipseste acum. 🙁
    Locurile aveau/au o poveste, iar numele acestora putea/poate starni curiozitatea calatorului (batran, adult, tanar, copil).
    De foarte multi ani, pare ca am uitat complet ce inseamna patriotismul si totul arata ca nu mai stim cum sa educam societatea in spiritul valorilor nationale.

    Răspunde

Lasă un comentariu