Jiului

Sursa: Istoricul Metrorex S.A.

Jiului este o stație a metroului bucureștean, care se află în structura magistralei M4 ,,Verde’. Aceasta a fost deschisă circulației călătorilor și tranzitului garniturilor în anul 2011.

Pentru o scurtă perioadă de timp, stația a fost cunoscută ca ,,Pajura’’, însă numele a fost schimbat în Jiului deoarece o să existe o altă stație, în viitorul apropiat, pe magistrala M6, care o să poarte această denumire. Denumirea de ,,Jiului’’ este dată, cel mai probabil, după Valea Jiului, o zonă bogată în resurse ale subsolului din România și o zonă în care s-au desfășurat importante lupte în cadrul Primului Război Mondial.

Din punct de vedere arhitectural, stația de metrou este de tip ,,plaformă-insulă’’, cu material rulant dispus de-o parte și de alta a platformei. Stația are un design modern, finisajele fiind efectuate din panouri de table de oțel (OMERAS) de culoare albă și vișinie. Stația este puternic luminată de către neoane flourescente, ca în celelalte stații de metrou. Diferența o face că aici aceastea nu sunt amplasate cu scopul de a fi foarte puține și, implicit, să reducă costurile la lumină. Astfel, Jiului este una dintre cele mai bine iluminate stații din tot sistemul.

Lasă un comentariu