Izvor

Sursa: Istoricul Metrorex S.A.

Izvor este una dintre stațiile metroului bucureștean. Aceasta este o stație comună a magistralelor M1 “Galbenă” și M3 “Roșie” și a fost proiectată de către arhitecții Alin Negoescu și Viorica Ciurea, fiind deschisă pe 19 noiembrie 1979.

Zona de deasupra stației este cunoscută ca fiind Parcul Izvor. Înainte de a fi trasate alei și a fi amenajat parcul, aici se afla dealul lui Mihai Vodă, pe care se înălța Mănăstirea Mihai Vodă, care se afla în interiorul cartierului Izvor. Numele stației provine de la cartierul de atunci – Izvor – care se regăsea pe malul drept al râului Dambovița. O parte importantă a acestuia a fost demolată de către Nicolae Ceaușescu, alături de Cartierul Uranus (din zona Palatului Parlamentului), într-un amplu proces de sistematizare a capitalei.

Din punct de vedere arhitectural, stația a fost proiectată să aibă peroane laterale, pe două niveluri. Stația nu prezintă vestibul – stația este prea puțin adâncă pentru a permite construirea unui nivel deasupra șinelor, iar arhitecții Metroului București nu au modelat vestibule supraterane, precum cele găsite la Moscova sau Londra. Ca atare, automatele de bilete sunt la același nivel cu pistele în sine. Întrucât toate intrările sunt pe platforma spre sud, arhitecții au proiectat un pasaj care trece pe sub șine pentru a oferi acces de la platforma spre sud la platforma spre nord. Stația în sine folosește o schemă de culori gri închis și bej deschis, utilizând iluminare albă rece. Stația este destul de mică, fiind construită inițial pentru a deservi o zonă rezidențială de densitate destul de scăzută.

Există și un mit, acela că la sfârșitul anilor 1970, cand se construia linia, Nicolae Ceauşescu a ordonat ca această stație să fie legată de Palatul Parlamentului printr-un tunel de tren de interconectare. Însă acest lucru nu a fost confirmat și nici infirmat, lăsând loc speculațiilor.

Lasă un comentariu