Gara de Nord 2

Sursa: Istoricul Metrorex S.A. 

Gara de Nord 2 este o stație a metroului bucureștean, care se regăsește pe magistrala M4 ,,Verde’’. Stația de metrou a fost proiectată de către arhitecții Viorica Curea și Mihaela Antip și a fost deschisă traficului garniturilor și transportului călătorilor începând cu anul 2000.

Numele stației a fost dat de către Gara de Nord, gara feroviară dedesubtul căreia se află stația de metrou. Gara de Nord este cea mai mare stație feroviară a României, a cărei construcție a început în 1868, în prezența lui Carol I, pe locul ales de către acesta. A fost deschisă în anul 1872 și a fost electrificată în anul 1969. Aceasta a purtat denumirea inițială de ,,Gara Târgoviștei’’, iar denumirea actuală a fost pusă în anul 1888.

Din punct de vedere arhitectural, stația Gara de Nord 2 este mult diferită de arhitectura stațiilor construite în perioada comunistă. Aceasta are peron de tip ‘’platformă-insulă’’, finisat cu plăci de gresie albă care dau impresia că ar fi placată cu marmură. Pe peroane se regăsesc și două rânduri de coloane aflate într-o simetrie perfectă, care mențin plafonul și îl traversează, regăsindu-se și la nivelul superior al stației. Aceste coloane sunt finisate cu plăci de gresie albă dispuse vertical, care dau senzația de marmură albă.

Lasă un comentariu