Eroilor 1

Sursa: Istoricul Metrorex S.A.

Eroilor 1 este o stație a metroului bucureștean de pe magistrala ,,M1’’ Galbenă, construită după planurile arhitectului Tiberiu Ricc, între 1957 – 1979. Până la finalizarea tronsonului 2 al magistralei M3 această stație deservea ca punct terminus al liniei 3.

Stația a primit numele ,,Eroilor’’ în memoria eroilor care și-au dat viața în Primul Război Mondial. Aceasta este o referință la parcul Eroilor, situat în apropiere, care este un loc de comemorare pentru cei care și-au pierdut viața în acest război.

Din punct de vedere arhitectural, stația are trei linii: un peron insulă cu două linii (peron 1 și peron 3) și o platformă laterală (peron 2). Trenurile care tranzitează stația spre direcția Grozăvești folosesc peronul 3, trenurile care tranzitează spre Politehnica folosesc peronul 1, iar trenurile care vin dinspre stația de metrou ,,Izvor’’ folosesc peronul 2, indiferent de direcția de mers. În spatele zidurilor acestei stații mai sunt alte 2 linii (linia 4 și 5). Acestea sunt folosite pentru gararea trenurilor de rezervă, care sunt gata de a intra pe traseu în cazul defectării unei garnituri sau dacă numărul real al călătorilor îl depășește pe cel preconizat.

Stația a fost proiectată folosind un plan al podelei largi, cu culorile predominante alb și palid. Acest lucru a fost posibil prin folosirea de coloane din marmură albă și gresie palidă. Acestea ar fi trebuit sa fie acompaniate de un ton de roșu și portocaliu prin folosirea unei căptușeli de culoare roșie pentru peretele din cărămidă, semnalizare luminată în acele culori și prin utilizarea de becuri incandescente pentru luminarea laterală. Eroilor a fost singura stație proiectată să folosească acest tip de becuri, toate celelalte fiind proiectate să folosească doar becuri fluorescente. Totuși, odată ce becurile incandescente și semnalizarea portocalie au fost înlocuite cu tuburi albe, fluorescente, convenționale, tonurile de roșu și portocaliu au dispărut.

Lasă un comentariu