Puiu Călinescu

Alexandru (Puiu) Călinescu s-a născut în data de 21 iunie 1920 și a decedat în data de 16 mai 1997. A fost un actor de comedie român, celebru datorită grimaselor sale.

  • Familie și studii

Alexandru Călinescu s-a născut în București, în cartierul Grivița și a fost fiul Fotinei Călinescu din București și al actorului Jean Tomescu din Craiova. A fost crescut de mama lui, care lucra la o fabrică de țigarete. La vârsta de 6 ani, după moartea mamei (23 de ani), a fost luat și crescut de bunica din partea mamei. La școală a repetat un an de studiu. Conform unei remarci a actorului însuși în 1996 într-o emisiune TV a Eugeniei Vodă, în timpul adolescenței s-a văzut nevoit să-și găsească un loc de muncă, fiind constrâns de unchiul său, în casa căruia locuia.

A fost căsătorit cu Victoria (Stela) Bărbulescu (1924-2002), fiica lui Ștefan Bărbulescu (1887-1962) și a Elizei Săbăreanu (1889-1955). Prin tatăl ei, Victoria descindea dintr-un vechi neam de moșneni, Bărbuleștii din Poiana-Ialomița, înrudiți cu boierii Poenaru-Bordea, iar prin mama ei dintr-o familie de moșieri de origine greacă. Au avut două fiice: Silvia și Carmen.

  • Activitate

Puiu Călinescu și-a început cariera jucând în „revistele” de cinematograf ce prefațau cândva în sălile de cinema proiecția unui film. Din 1948 a intrat în trupa Teatrului de comedie „Constantin Tănase”, care l-a consacrat și în care a lucrat până la sfârșitul vieții. Și-a scris singur partiturile comice pentru spectacole, cu titluri precum „Un băiat de zahăr ars”, „Trăsnitul meu drag”, „Idolul femeilor” etc.

A rămas celebru datorită rolului Trandafir din serialul Brigada Diverse (B.D.) unde a jucat alături de Dem Rădulescu, Jean Constantin, Toma Caragiu, Réka Nagy, Sebastian Papaiani, Ștefan Bănică. Talentul său a fost comparat cu cel al actorului francez Louis de Funès.

Lasă un comentariu