Nicolae Vicol

Nicolae Vicol s-a născut pe 17 martie 1861 la Piatra Neamț și a murit pe 15 noiembrie 1936 la București. Acesta a fost un medic militar, care a ajuns la gradul de general. A fost unul dintre cei mai de seamă medici ai Armatei României și a condus în Primul Război Mondial Serviciul Sanitar al Marelui Cartier General.

  • Studii

A fost student al Facultății de Medicină din Iași și apoi al Facultății de Medicină din București. Ca student a participat la războiul sârbo-bulgar din anul 1885, în urma căruia a fost decorat.

  • Activitate

Activitatea sa a fost concentrată asupra medicinei. Datorită meritelor sale a fost ridicat la rangul de locotenent-colonel în 1909 și a fost transferat la Ministerul de Război. Ulterior, a fost numit general.

Împreună cu generalul doctor Constantin Papilian, inspector general al armatei, reușește să pună bazele medicinei militare științifice. El este și cel care a organizat serviciul sanitar civil și militar din Basarabia.

În anul 1921 este trecut în rezervă, însă activitatea sa nu se sfârșește aici. A desfășurat o bogată activitate în domeniul organizării activității balneo-climatologice din țara noastră.

Ca medic civil s-a evidențiat prin înființarea Societății de Hidrologie Medicală și Climatologie, împreună cu A. Theohari. Vicol a fost președintele acestei societăți timp de 10 ani. Astfel, de numele său se leagă multe realizări notabile privitoare la dezvoltarea balneologiei românești.

Chiar și din rezervă este reangajat în perioada 1928-1930 ca inspector general balneoclimateric în cadrul ministerului Sănătății și Prevederilor Sociale. Din postura pe care o are realizează o activitate notabilă, care îi aduce statutul de membru de onoare al Societății de Hidrologie medicală din Paris.

Lasă un comentariu