Nicolae Filip s-a nascut in anul 1914 si a decedat in acul 2008.
- Activitate
Nicolae (Nicu) Filip a avut un rol important în renașterea francmasoneriei românești moderne, după decenii de suprimare sub regimul comunist.
Drumul masonic al lui Nicu Filip a început în circumstanțe extraordinare, în 1949, într-o perioadă în care francmasoneria era oficial suspendată în România. Inițiat clandestin, acesta și-a început parcursul masonic sub îndrumarea lui Stroe Stroescu, care i-a fost atât „naș”, cât și mentor. Această inițiere clandestină a asigurat continuitatea tradițiilor masonice într-o perioadă de persecuție severă.
După prăbușirea comunismului, Nicu Filip s-a angajat într-un efort major de restaurare a francmasoneriei în România. Între 1990 și 1993, el a condus inițiative ample de revitalizare, reconstruind instituțiile masonice care fuseseră desființate și reprimate în deceniile anterioare. Devotamentul său față de principiile masonice și abilitățile sale de conducere au fost esențiale pentru atragerea de noi membri și pentru refacerea cadrului organizațional al Marii Loji Naționale din România.
În 1992, Filip a devenit primul Maestru Venerabil al Lojii Nicolae Bălcescu din București, înființată sub Marele Orient al Italiei (nr. 1118), un moment important în renașterea francmasoneriei românești. Ulterior, loja a fost redenumită George Washington.
Pe 24 ianuarie 1993, Nicu Filip a fost ales Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România. Mandatul său, care a durat până pe 7 mai 1995, s-a remarcat prin eforturi de consolidare a
structurilor francmasoneriei românești și de obținere a recunoașterii internaționale. În această perioadă, Filip a fost și Mare Orator al Consiliului Suprem al Gradului 33 al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România.
Pe 19 octombrie 1993, a primit gradul 33 de la Consiliul Suprem al Gradului 33 al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din Jurisdicția Sudică a Statelor Unite ale Americii, considerat Consiliul Mamă al Lumii. Această recunoaștere a subliniat contribuțiile sale la revitalizarea francmasoneriei românești și alinierea sa cu tradițiile masonice internaționale.
În 1995, Nicu Filip a fost proclamat Mare Maestru de Onoare ad-Vitam al Marii Loji Naționale din România, ca recunoaștere a impactului său durabil asupra masoneriei. În aprilie 2002, Filip a părăsit Marea Lojă Națională din România și a sprijinit formarea Marii Loji Naționale a România, înființată în urma unor dezacorduri, la Conventul de la Brașov.
Moștenirea Marelui Maestru din Trecut, Nicu Filip, este definită de rolul său în renașterea francmasoneriei românești.