Florica Varga

Florica Varga s-a născut pe 15 martie 1904 în Telega, Prahova și a murit pe 04 octombrie 1932, la București. Aceasta a fost fata unui colonel și una dintre studentele clasei de dramă de la Academia Regală de Artă Dramatică din București (Conservator).

  • Activitate

Frumoasa tânăra era una dintre talentele clasei de dramă ale profesorului Ion Manolescu, la început, iar apoi a profesorului N. Soreanu. Aceștia îi văd talentul și îi oferă un rol în opera ,,Patima” a lui Frank Wosped. Din păcate, acesta avea să fie primul, ultimul și singurul rol al tinerei.

Povestea ei se înscrie în seria romanelor de dragoste, unde ideea principală este imposibilitatea unei iubiri atât de mult dorite. În timp ce era studentă la Conservator fata cunoaște un băiat – Alexandru Galin – unul dintre proprietarii fabricii de tricotaje ,,Ideal”. Băiatul o plăcea mult pe Florica, însă era o afecțiune prietenească, profitând de simpatia fetei. Din păcate, ea a interpretat total eronat semnalele din partea tânărului. În timpul unui voiaj mai lung cu mașina prin Transilvania, fata își ia inima în dinți și îl întreabă pe Galin (în vârstă de 18 ani) dacă o va lua de soție (ea având 26). Băiatul însă dorea o aventură, nu ceva serios, motiv pentru care invocă diferența mare de vârstă.

Florica însă nu renunță. Decepționată fiind intră într-o depresie profundă. Aceasta este accentuată și de jocul amoros făcut de tânăr care îi cere să se mute împreună într-un apartament de pe str. Ștefan Protopopescu, nr. 36. Fata acceptă fiind foarte îndrăgostită, însă încrederea în tânăr este iremediabil zdruncinată. Astfel, dintr-un potențial pretendent la inima sa, fata începe să-l considere ,,un om care vrea doar o femeie”. Acest gând și depresia au măcinat-o până în ziua morții.

La orele 10, pe data de 04 octombrie 1932, Galin părăsește apartamentul pentru a se duce la muncă, după ce amândoi își iau la revedere, într-o manieră mai sensibilă decât până acum. Florica îl cheamă de mai multe ori pe Galin pentru a-l îmbrățișa, însă el este total detașat crezând că este o simplă criză feminină. După plecarea tânărului, Florica începe pregătirile pentru ultimul act al vieții sale.

Și-a făcut toaleta, s-a fardat și s-a îmbrăcat într-o ținută cu rochie de seară neagră, elegantă, ca într-o piesă dramatică de teatru. Apoi și-a tras un fotoliu larg, comod, elegant lângă masa pe care se găsea telefonul. Într-o mână ținea un revolver Browning de calibru mic, iar în cealaltă receptorul.  La ora 11:30 a sunat la fabrica ,,Ideal” și a cerut să discute cu Galin. Discuția dintre ei a durat puțin, timp în care fata i-a spus băiatului că nu știe ce are, că nu se simte bine și că îl vrea acasă, lângă ea, mai mult decât înainte. Pe această cale l-a implorat să vină acasă însă băiatul a crezut că fata iar începea o criză feminină, motiv pentru care a refuzat-o.

Atunci, de la capătul celălalt al firului s-au auzit mai multe împușcături. Când autoritățile conduse de chestorul sectorului I ,,Galben” au ajuns la apartament, au găsit-o pe Florica cu capul pe spatele fotoliului și cu o dâră de sânge prelingându-se din zona pieptului. Fata reușise să se împuște fix în inimă, murind pe loc.

Lasă un comentariu