Theodor Radivon

Theodor Radivon s-a nascut in anul 1849, in Pitesti, iar anul mortii sale nu se stie exact. Numele Radivon era important in breasla bijutierilor si ceasornicarilor din Bucuresti, ce activau la sfarsitul sec. XIX. Acesta a lasat in urma numeroase piese de colectie, artintarie, medalii, bijuterii care starnesc interesul colectionarilor de azi.

  • Familia si activitatea

A fost fiul unui comerciant din Pitesti, iar in anul 1873 vine in Bucuresti ca si contabil in casa Carapati. Nicolae Carapati (1832-1888) era un giuvaergiu, foarte cunoscut clientele bucurestene si isi avea magazinul pe Calea Victoriei nr. 12. Este mentionat in anuarele comerciale din a doua parte a sec. XIX-lea, iar activitatea in bransa a inceput-o din 1856. Cea mai mare functie, pe langa cea de comerciant de prima clasa, a fost aceea de furnizor al Curtilor Domnesti ale Romaniei si Serbiei.

In anul 1873, deoarece Carapati ii recunoaste meritele lui Radivon, il numeste pe acesta asociat in cadrul firmei. Drept multumire, Theodor Radivon o sa graveze medalii jubiliare pentru aniversarile de 25 si 50 de ani ale afacerii si il mentioneaza pe Nicolae Carpati ca ,,inaintas’’ al sau. In anul 1881 are loc incoronarea lui Carol I, moment in care Nicolae Carapati este numit cavaler al ordinului ,,Coroana Romaniei’’ si membru in consiliu comunal al Bucurestiului. Pe 17 februarie 1888, Nicolae Carapati moare, iar din 1890 Theodor Radivon devine proprietarul magazinului.

In anul 1898, deoarece avea o portiune de teren pe bulevardul Elisabeta, Radivon isi construieste un magazine propriu unde avea sa se mute. Comerciant versat, apare in numeroase reclame si publicatii ale vremii, insa in 1892 si 1901 publica ,,Radivon-Organ al partidului elegant si de bun gust’’, un material de 4 pagini, pe hartie cerata, in care se gaseau reclame ale marfurilor Radivon in texte umoristice, poezii. Tot in aceeasi perioada omagiaza, prin texte si imagini, aniverstarea Casei Regale a Romaniei. In numarul din 1901, in cadrul publicatiei, putem identifica, pe paginile de mijloc, doua portrete cu M.S. Regina Elisabeta si Regele Carol I al Romaniei.

Theodor Radivon, pentru ca era foarte bun (chiar cel mai bun din acea vreme) in ceea ce facea, devine  bijutierul Casei Regale. Magazinul sau de bijuterii are o istorie interesanta si a supravietuit peste 50 de ani. Radivon a folosit din plin reclama (in ziarele vremii, pe foi volante, carti postale, chiar timbre specual comandate), pe obiecte promotionale (oglinjoare, pandantive) si a organizat mici evenimente. A fost numit cavaler al ordinului ,,Coroana Romaniei’’ si furnizor al Curtii Regale si a celei metropolitane, poseda medalia de aur de la Expozitiile din tara, cat si pe acea de argint de la Expozitia din Paris din anul 1900. Radivon mai are privilegiul de a fi unicul executor al diferitelor ordine, relativ la podobele bisericesci ale inaltilor nostri prelati, de a caror incredere si simpatie se bucura fara rezerva.

In 1918, la 45 de ani de la intrarea in Casa Carapati, Theodor Radivon preda afacerea fiului sau – Nicolae Radivon. Activitatea magazinului continua pe parcursul perioadei interbelice prezenta lui Nicolae Radivon in activitatea si structurile Asociatiei Generale a Bijiutierilor si Ceasornicarilor Romani fiind relativ modesta (in anii 1930 a fost pentru o perioada secretar al acestei asociatii) fiind mai degraba cunoscut interesul lui Nicolae Radivon pentru literatura si istorie. Nu este cunoscut, la acest moment, finalul activitatii pravaliei Radivon dar foarte probabil aceasta istorie s-a stins in valtoarea evenimentelor WW2 si a regimului politic de dupa 1945.