Theodor Kiriacoff

Theodor Kiriacoff s-a nascut pe 24 octombrie 1900 si a decedat in anul 1958, necunoscandu-se foarte multe informatii despre locul in care a decedat. Acesta a fost un artist scenograf, grafician si pictor.

  • Educație

A absolvit Şcoala de Arte de la Chișinău în atelierul lui A. Baillayre, al carui elev a fost. Pe langa celebrul Auguste Baillayre, Kiriacoff i-a avut profesori sip e Alexandru Plamadeala si Gheorghe Pojedaeff, unde executa schiţe de costume teatrale. De la toti acestia a preluat diversitatea intereselor si integritatea gandirii creatoare, momente care au definit maniera sa artistica, confirmata prin opera realizate in diferite genuri.

  • Activitatea

Debutează cu lucrări la expoziţia basarabeană din Bucureşti (1921). Lucrează în calitate de scenograf la Teatrul Naţional din Chișinău (1924), Teatrul din Iaşi (din 1929) şi la Teatrul de Operă şi Balet din Bucureşti (din 1946)

Talentul şi sensibilitatea plastică i-au permis lui Theodor Kiriacoff să realizeze ilustraţii pentru renumitele poveşti ale lui Ion Creangă, pentru proza şi poezia lui Mihai Eminescu, Nikolai Gogol, Anton Pann, Ludovic Dauş, Dimitrie Iov, Felix Aderca, creînd la acelaşi nivel profesionist opere de xilogravură şi linogravură, prezente astăzi, ca rarităţi, în colecţiile muzeelor din Bucureşti şi Chişinău.

Este autorul emblemei Societăţii de Arte Frumoase din Basarabia (1921).