Sorin Stati

Sorin Stati s-a nascut pe 1 februarie 1932, la București si a murit pe 16 ianuarie 2008, la Paris. Acesta a fost un lingvist român. S-a stabilit în Italia în 1971 unde obține cetățenia italiană (1978).

  • Studii

Absolvent al Facultății de Filologie a Universității București, secția „filologie clasică”, în 1954. Doctor în filologie la Universitatea București, titlu obținut în 1967 cu o teză de lingvistică generală („Sistemul sintactic al limbii”), publicată la Editura Academiei Române sub titlul „Teorie și metodă în sintaxă” și tradusă în limba italiană („Teoria e metodo nella sintassi”, Bologna, Il Mulino, 1972). Predă limba și literatura română la Facultatea din Padova și ține cursuri la Facultatea de Litere din Veneția. Are doctorat de stat, cu mențiunea „très honorable”, la Universitatea Sorbona (Paris) în 1978, cu o teză intitulată „Le système sémantique des adjectifs dans les langues romanes”, ulterior publicată la Paris (editura Jean Fayard, 1979). În 1993 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

  • Activitate

A deținut câțiva ani catedra de lingvistică la Universitatea din București; apoi, din cauza unui conflict cu regimul oficial, care a impus un control brutal asupra academicienilor, s-a mutat în Italia unde a obținut lecții temporare la Universitatea din Padova și Universitatea din Veneția. A obținut apoi catedra de lingvistică la Universitatea din Messina și apoi a migrat la Universitatea din Bologna, unde a ocupat catedra de lingvistică. A fost vicepreședinte al SILF și președinte al IADA (Asociația Internațională pentru Analiza Dialogului) până la pensionare din cauza bătrâneții. În 1993, a fost ales membru onorific la Academia Română de Științe.

După 1990 a colaborat la redactarea „Dicționarului limbii române”, „Dicționarului ortoepic și de punctuație” și „Gramaticii limbii române” și a fost cercetător la Institutul de Lingvistică al Academiei Române.