Sonia Cluceru

Sonia Cluceru s-a născut în anul 1892, la Cuciulata, județul Brașov și a decedat la 10 februarie 1955. A fost actriță de film, radio, teatru și voce din prima jumătate a secolului XX.

  • Activitate

Sonia Cluceru s-a format la școala realistă a Aristizzei Romanescu. După 23 august 1944 s-a remarcat în rolurile comediei românești de moravuri (în piesele lui Ion Luca Caragiale, Alexandru Kirițescu, Tudor Mușatescu), dar și în cele ale comediei clasice (doamna Jourdain din „Burghezul gentilom”, doamna Pernelle din „Tartuffe”, de Molière), prin puterea de identificare cu personajele create, prin simplitatea umană și emoțională a jocului.

Actrița a jucat în filmul “Independența României” (1912), fiind o reconstituire, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la evenimente, a principalelor etape ale Razboiului de Independență de la 1877, combinată cu scene inspirate din literatură. În finalul filmului apare parada din 10 mai 1912 (filmare de actualitate). Este primul lungmetraj de ficțiune românesc.

În anul1953 i s-a acordat titlul de Artist al Poporului din Republica Populară Romană „pentru merite deosebite, pentru realizări valoroase în artă și pentru activitate merituoasă„.