Sebastian Papaiani

Sebastian Papaiani s-a născut la 25 august 1936, în Pitești și a decedat la 27 septembrie 2016, în București. A fost actor de film, radio, teatru, televiziune și voce.

  • Familie

Sebastian Papaiani este un actor român de etnie grecească. Copilaria si-a petrecut-o, după cum declara actorul, “într-o lume modestă, într-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de țigani, dar țigani cu care puteai sa fii prieten”. Tatal său, Alecu Papaiani, era grec de origine  fiind proprietarul unei curți, undeva in mărginimea Piteștiului în care erau apartamente de două cămăruțe, închiriate de coșari, geambași, lustragii etc. Alături de prietenii lui era fascinat de circul ce venea in cartier și de filmele ce rulau în acei ani, iar John Wayne si Johnny Weissmuller erau preferații lui.

  • Studii

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, promoția 1960 și în 1963 debutează în comedia regizorului Geo Zaizescu Un suras in plina vară, unde alături de tânăra și frumoasa actriță Florina Luican, se face remarcat atât de critici cât și de public. Filmează an de an, atât în drame cât și în comedii șrămâne pentru totdeauna de neegalat în memoria cinefililor în rolurile Plutonier Căpșună din B.D, Alecu din Astă seară dansăm în familie, Păcală, Pompei din Toamna bobocilor și, mai ales, Ieremia din Toate panzele sus.

  • Activitate

La 17 ani se angajează contabil la un oficiu farmaceutic, joacă teatru de amatori, îndrumat de fosta Miss Romania 1936, Crina Cojocaru, care îl determină să treacă peste multe obstacole și să devină actor.

A fost căsătorit cu actrița Eugenia Giurgiu Papaiani cu care are un fiu Sebastian (Basti), dar când acesta avea 5 ani actorul a lăsat familia si scena Teatrului Radu Stanca din Sibiu pentru a juca alături de mari actori ai teatrelor bucureștene. Când fiul său împlinea 10 ani, a câștigat custodia acestuia dar anii petrecuți departe unul de celălalt și-au spus cuvântul, cei doi nu s-au înțeles, băiatul a fugit în 1973/1974 la mama sa la Oradea; s-au revăzut în 1987 când fiul era în armată și apoi în 2000 când Basti i-a comunicat tatălui că mama sa a murit, relațiile rămânând în continuare reci.

Actorul Sebastian Papaiani a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.