Rudolf Șuțu

Rudolf Suțu (Soutzo) s-a născut la 27 iulie 1880, în Iași și a decedat la 27 mai 1949, în București. A fost un ziarist și publicist, scriitor, traducător, muzeograf și istoriograf. A fost prinţ român dintr-o veche familie fanariotă, strănepot în linie dreaptă al lui Alexandru-Vodă Suţu, domn atât al Moldovei, cât şi al Ţării Româneşti, în prima parte a secolului al XIX-lea.

  • Studii

A urmat studiile universitare la Facultatea de Litere a Universității ieșene avându-l ca profesor pe istoricul A. D. Xenopol. După absolvire a fost un timp asistent la Facultatea de Litere însă s-a orientat repede spre activitatea de ziarist și publicist. A fost directorul cotidianului ieșean Evenimentul și a editat în timpul Primului Război Mondial, împreună cu scriitorul Alexandru Cazaban, revista Dușmanul îndreptată contra ocupației germane. Rudolf Suțu a fost unul dintre fondatorii Sindicatului ziariștilor profesioniști din Moldova (1922).

  • Activitatea

În paralel cu activitatea ziaristică a fost un istoriograf al vieții culturale și mondene ieșene, publicând două volume din Iașii de odinioară, precum și scriitor și traducător. A fost, de asemenea, între anii 1936-1945, primul director al Bibliotecii municipale, adăpostită într-un local din curtea Mănăstirii Golia, muzeograf la Muzeului Cuza vodă din Iași, membru (împreună cu Nicolae Iorga) al Comisiunii Monumentelor Istorice și efor al Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași.

A fost căsătorit cu Elena Jules Cazaban, descendenta unei vechi familii franceze împământenite în Moldova, absolventă a Conservatorului de Muzică din Iași. Rudolf Suțu este tatăl pianistei Rodica Suțu și bunicul scriitorului Radu Negrescu-Suțu.

  • Finalul vieții

Rudolf Suțu a decedat în București, unde se stabilise cu familia la refugiu, la 27 mai 1949. La propunerea scriitorului Robert Pellevé de la Motte-Ango, marchiz de Flers, care făcuse parte, ca diplomat, din Misiunea militară franceză din România condusă de generalul Henri Mathias Berthelot, Rudolf Suțu a fost decorat după sfârșitul Primului Război Mondial cu Palmele academice franceze.