Nicolae Mandrea

Nicolae Mandrea s-a nascut pe 22 mai 1842 si a decedat in anul 1910. Acesta a fost Președintele Secțiunii a II-a Înalta Curte de Casație și Justiție, și membru al societății „Junimea” din Iași, totodată și politician junimist.

  • Activitatea

Ca urmare a casatoriei cu Zoe, fiica lui Barbu Balcescu (nepoata revolutionarului pasoptist Nicolae Balcescu) intra in posesia mosiei si a conacului de la Floresti. Sotia sa era pasionata de pictura si poezie, motiv pentru care si picteaza pronaosul bisericii din Floresti.

Junimistul Nicolae Mandrea foloseste intens conacul mostenit pentru diferite activitati culturale. Acela este si locul in care poetul Mihai Eminescu a locuit din iunie pana in august in anul 1878 si in care a tradus numeroase fragmente literare.

Pasionat de meseria sa, Nicolae Mandrea a fost ajuns judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Activitatea sa intensa, aportul adus justitiei si dragostea fata de tara il ajuta sa urce in ierarhia sociala. Astfel, acesta ajunge sa faca parte din Consiliul General al Instructiunii in primul ministeriat al lui Maiorescu.

A fost un om care a iubit comunitatea din care a facut parte si a investit constant in ea. Impreuna cu sotia sa, avand o avere considerabila, construieste scoala din Floresti si a pus piatra si bisericii din aceeasi localitate.