Nicolae Buicliu s-a născut la 6 septembrie 1906 la Corabia, Romanaţi și a decedat la 18 aprilie 1974, în București. A fost profesor de muzică în Bucureşti (1935-1949), profesor de contrapunct şi fugă la Conservatorul din Bucureşti (1949-1971) și redactor şef al revistei Muzica (1952-1964), maestru emerit al artei și laureat al Premiului de Stat.
- Familie și studii
Se trage dintr-o familie de armeni din Basarabia.
Studiile muzicale le-a început la Conservatorul din București (19261934) cu profesorii Gh. Cucu, (teorie solfegiu, dirijat coral), Alfonso Castaldi, (armonie, contrapunct), Dimitrie Cuclin, (forme muzicale, orchestrație, compoziție), Constantin Brăiloiu, (istoria muzicii). S-a perfecționat la École Musicale César Franck din Paris (1937- 1938). A urmat Facultatea de filosofie din București fiind licențiat în estetică. Profesor de muzică, inspector general în învățământul secundar (1944-48), profesor de contrapunct și fugă la Conservatorul din București. A scris articole, eseuri, cronici, în revistele „Muzica”, „Contemporanul”, „Gazeta literară” etc. A fost distins cu Mențiunea I la concursul de compoziție George Enescu (1933), cu Premiul de Stat (1952-54) și cu titlul de Maestru Emerit al Artei (1957).
- Activitate
A scris muzică de teatru: Ifigenia de Mircea Eliade, Doamna Chiajna, operă în 3 acte, inclusiv libretul, după nuvela cu același nume de Alexandru Odobescu. Premiera a avut loc la Opera Română (1970). A scris muzică simfonică: Simfonia I „Rustica” în La minor (1940), Simfonia a II-a cu cor, Concert pentru pian și orchestră în Re major, Concertul pentru vioară și orchestră în Mi major, Simfonia IV-a în SI bemol major și altele. Autor de muzică de film, de cameră, muzică corală, Cântece pentru copii etc. Nicolae Buicliu a fost un creator riguros și exigent profesional, fiind un excelent cotrapunctist și un adept al construcțiilor sonore echilibrate. Creația lui se impune prin esența ei lirică și epică, susținută de o melodică post-romantică robustă, cu tentă națională.
Compozitor talentat,realizand lucrari meritorii de muzica simfonica,muzica de camera,muzica corala si muzica pentru teatru si film, Nicolae Buicliu nascul la Corabia in anul 1906,a devenit o autoritate a acestor genuri muzicale prin prelucrarea motivelor,structurilor si ritmicii cantecului si jocului popular carora le-a amplificat tonalitatile si aria tematica in spiritul unei conceptii muzicale proprii. Armonia colorata si polifonia bogata sporesc valoarea pieselor sale muzicale.Din vasta sa creatie muzicala mentionam: Simfonia I „Rustica” in la major-1940, „Concert pentru pian si orchestra” in re major-1957,muzica de camera: „Cvartetul de coarde numarul 1” in sol minor-1933, „Cvartetul pentru suflatori”,compozitiile corale „Bogata si tanara-i tara”, „Suntem a tarii tinerete”, etc.
Bogata sa activitate muzicala a fost rasplatita cu numeroase distinctii: Mentiunea I la concursul de compozitii „George Enescu”-1933, premiul de stat-1952-1954 si titlul de Maestru Emerit al Artei-1957.