Nicola Jan Alexandrescu

Nicola Jan Alexandrescu s-a nascut in anul 1884 si a decedat in anul 1957. Acesta a fost unul dintre cei mai mari pictori romani, dar uitat, din nefericire, din cauza contextului istoric nefavorabil. A pictat la Sambata de Sus, atras de peisaj, dar si in Italia, careia i-a alocat zeci de lucrari.

  • Educația

In 1906, Nicola Jan Alexandrescu termină Conservatorul de la Iasi, Facultatea de BelleArte si incepe lucrul la ceea ce astazi se poate numi o opera.

  • Activitatea

A fost mason, primit in 1922 in loja condusa de colonelul Ulic, si inca din primul an este facut secretarul Lojei. In al doilea an devine trezorierul Lojei, apoi primeste diverse functii care ii permit accesul in Loje tot mai prestigioase. Intra in conflict cu legionarii si cuzistii, criticand atitudinea lor antisemita, si isi primeste, in acei ani tulburi, conul de umbra specific. Intra in politica, pe stanga lui Titel Petrescu si apoi in PMR.

In 1944 revine in Masonerie, dar in 1948 Masoneria Romana intra oficial in adormire iar el ramane expus comunistilor. Isi pierde joburile, de la Ministerul Industriei Usoare, apoi de la o fabrica de jucarii, si este nevoit sa se autodenunte, pentru a scapa cu doar doi ani de lagar la Canal si un an de inchisoare la Pitesti. Se reangajeaza, ca simplu tehnician, la aceeasi fabrica de jucarii, si este artizanul aducerii primului mulaj de pe Columna lui Traian. Anii 60 il gasesc ca jurnalist, corespondent pentru reviste de cultura din Italia, dar si ca pictor redutabil, autor a peste 30 de expozitii personale in Italia si Romania.