Mihail Rasty

Mihail Rasty s-a nascut in anul 1841 si a decedat, conform unor surse, in anul 1903. Acesta a fost un general roman. Numele lui este legat de jandarmeria romana, fiind primul inspector general al Jandarmeriei.

  • Studii

Intra in scoala militara, ca elev, in anul 1857 si este inaintat sub-locotenent in anul 1859 si ofiter superior la 1872. Cu gradul acesta ia parte la Razboiul Spaniei din 1875, apoi participa la Razboiul de Independenta unde conduce recunoasterea de la Rahova. Este promovat colonel la 1887, urmand ca, din 1896 sa fie comandantul diviziei a 8-a din Botosani.

  • Activitate

In perioada 1 septembrie 1893-1 aprilie 1896, Mihail Rasty a indeplinit si functia de comandant al Jandarmeriei Romane. Nașterea Jandarmeriei rurale din 1893, a fost determinată de situația economico-socială și culturală existentă la sfârșitul secolului al XIX-lea în Regatul României. La 24 februarie 1893 a fost votat de Cameră „Legea asupra Gendarmeriei rurale” și „Regulamentul de aplicațiune al legii asupra Gendarmeriei rurale”. La capitolul al VIII-lea apărea următoarea formă de organizare: Inspectoratul General al Jandarmeriei, organ de conducere și control cu sediul în București, condus de un general de brigadă, având funcția de inspector general, adica de Mihail Rasty.

De la 1 septembrie și până la 8 iunie 1894 a îndeplinit simultan atât funcția de comandant al Jandarmeriei, cât și pe cea de prefect al Poliției Capitalei. A colaborat foarte bine cu guvernul prezidat de Lascăr Catargiu. În onoarea sa Inspectoratul de Jandarmi Județean Sibiu poartă denumirea onorifică de „General de brigadă Mihail Rasty” (Ordinul M.I. nr.176/2012).

  • „Steaua României”,
  • „Coroana României”,
  • „Virtutea Militară”,
  • „Trecerea Dunării”,
  • „Meritul Militar”.