Mateiu Ion Caragiale

Mateiu Ion Caragiale s-a nascut pe 25 martie 1885, la București  si moare pe 17 ianuarie 1936, la București. Acesta a fost un autor, istoric al heraldicii, poet și scriitor român.

  • Familie

Mateiu Ion Caragiale este fiul lui Ion Luca Caragiale și al Mariei Constantinescu, fiind primul fiu al cuplului. În anul 1889 tatăl său se căsătorește cu Alexandrina Burelly și își aduce fiul în noua familie. În adolescență, Mateiu își descoperă pasiunea pentru heraldică și pentru genealogie. Își căuta strămoșii pe care îi credea aristocrați.

  • Studii

Este inscris la Scoala primara de baieti nr. 6 „Petrache Poenaru” din Bucuresti.
Studiaza in continuare la colegiul Sf. Gheorghe, al carui director este Anghel Demetriescu. Din timpul acesta dateaza temeinica sa initiere istorica si heraldica. În 1904 începe la Berlin studii de drept pe care le abandonează. În anul 1921, îi apare povestirea Remember, în revista Viața Românească. Din 1916 începe să lucreze la Craii de Curtea-Veche pe care o finalizează în 1928. Cartea apare la editura Cartea Românească în 1929. În același an, la 1 mai primește premiul Societății Scriitorilor Români (SSR). Fără a avea complexitatea inextricabilă a operei Craii de Curtea-Veche, povestirea Remember, adevărată artă poetică, reprezintă punctul cel mai de sus al esteticii mateine. Plasată într-un cadru cosmopolit (Berlinul de la începutul secolului trecut), acțiunea este învăluită într-o atmosferă occidentală, cu aluzii livrești și mondene, legate de cele mai subtile aspecte ale decadentismului european. Dacă pentru omul normal masca este un mijloc de adaptare, pentru decadent – inadaptabil prin definiție – masca reprezintă un semn al excepției, o mărturisire plastică a ființei posedate de frumos.

  • Activitate

In 1928 este hotarat sa intre in diplomatie si intreprinde un drum la San Remo, pentru a intalni pe Nicolae Titulescu, ministru de externe. Se opreste la Triest, apoi trece prin Lombardia.

Viziteaza cimitirul din San Remo, unde e inmormantata din 1907, Eliza Sion, mama sotiei sale.
Este primit in audienta, la hotelul Miramare, de Nicolae Titulescu. La intoarcere, se opreste la Milano. Viziteaza din nou Triest, apoi pleaca spre tara. A locuit împreună cu soția sa mai în vârstă cu 25 de ani, Marica Sion, pe strada Robert de Flers, actualmente Logofăt Luca Stroici, în casa de la nr. 9a. Odată cu căsnicia, a intrat și în posesia unei moșii la Sion (Fundulea), cu un conac la care avea satisfacția de a-și înălța în 1928 propriul steag cu blazon având culorile de bază („coup vert sur jaune”) din blazonul nobiliar al Karabetzilor, strămoșii săi aleși.

In anul 1936, pe 17 ianuarie, in Bucuresti, Mateiu Caragiale se stinge din viata la varsta de 51 de ani. Placheta de versuri Pajere a apărut postum, chiar în anul morții poetului. Aproape toate poeziile apăruseră în timpul vieții scriitorului ca mare parte a romanului Sub pecetea tainei. Textele sale heraldice, documentate și dezvoltate și însemnările istorice erau destinate uzului personal și n-au fost puse în valoare de scriitor.