Maria Virginia Andreescu Haret s-a nascut pe 21 iunie 1894, la București si a murit pe 6 mai 1962, tot in Bucuresti. Aceasta a fost prima femeie arhitect din România, obținând diploma în 1919, și prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general, statut recunoscut prima dată în cadrul celui de-al XVI-lea Congres de Istorie a Științei organizat la București, în 1981.
- Familie
Maria Virginia Andreescu a fost nepoata de frate a pictorului Ion Andreescu. Aceasta a rămas orfană de tata, iar apoi de mamă la 9 ani și s-a ocupat de cei trei frati și de gospodărie. În 1928 s-a căsătorit cu un nepot de soră al matematicianului român Spiru C. Haret. Au avut un fiu, viitorul inginer Radu Haret.
- Educatie
A făcut liceul în particular, luându-și bacalaureatul la Liceul „Mihai Viteazul” din București. La 18 ani, cu sprijinul ministrului Spiru C. Haret obține o licență specială la Școala Superioară de Arhitectură din București. În paralel a studiat Belle-Arte și a realizat un număr mare de acuarele care, astăzi, fac parte din Colecția de Stampe a Bibliotecii Academiei Române. La 6 iulie 1919 a absolvit Școala Superioară de Arhitectură din București cu mențiunea ”foarte bine”, fiind prima femeie-arhitect din România. Se pregateste cu Petre Antonescu si ia o bursa la Roma intre 1921 si 1922.
A fost numită prima femeie din România care a obținut diploma în arhitectură. Henrieta Delavrancea Gibory a afirmat ca, înaintea Virginiei, Ada Zăgănescu a fost cea care îl „înfruntase pe asprul profesor Ion Mincu”, dar „ aceasta luată în vâltoarea vieții și de lipsa de potențial nu s-a putut realiza”. Spre deosebire de Ada care nu a reușit să–și facă un nume în rândul arhitecților, o lume dominată mult timp de bărbați, Virginia Andreescu a avut o carieră impresionantă.
- Activitate
Din 1923 a lucrat în serviciul tehnic al ministerului Educației nationale, de unde s-a pensionat în 1947. În perioada interbelică a reprezentat România la Congresele internaționale de arhitectură la Roma, Paris, Moscova și Bruxelles. Pentru activitatea sa a primit de-a lungul vieții nenumărate premii care i-au confirmat valoarea.
Printre cele mai importante realizări ale sale se numără o serie de blocuri de pe Calea Victoriei (printre primele la care s-a utilizat betonul armat), pavilionul adminstrativ și dependințele subterane ale Aeroportului Băneasa, Liceul „Gheorghe Șincai” și Colegiul Național „Cantemir Vodă” din București.
Singură sau în colaborare, a proiectat și finalizat peste 150 de clădiri. A făcut numeroase lucrări de artă grafică și a contribuit cu scrieri însemnate în reviste de specialitate. Virginia Andreescu nu a fost așadar prima româncă absolventă a Școlii Superioare de Arhitectură, dar și-a câștigat pe drept titlul de prima femeie din România care a practicat profesia de arhitect.