Ion Dolănescu

Ion Dolănescu s-a născut la 25 ianuarie 1944, în satul Perșinari, județul Dâmbovița și a decedat la 19 martie 2009. A fost un cântăreț român de muzică populară și deputat în legislatura 2000-2004, ales în județul Ilfov pe listele partidului PRM.

  • Activitate

Îndrăgostit de cântec încă din copilărie, lui Ion Dolănescu îi tresărea inima de bucurie atunci când o auzea pe Maria Lătăreţu cântând la radio. La staţia de radioficare de la Nucet, unde ţinea câte un program, i se auzea glasul în trei-patru sate.

Ion Dolănescu a urmat chemarea cântului popular, iar destinul a fost de partea lui, la început de drum, având ca îndrumător o mare artistă, Maria Tănase. Aceasta l-a observat pe Ion Dolănescu pe scena Casei de Cultură din Târgoviște, şi l-a îndrumat şi încurajat să-şi urmeze cu tărie visul de a deveni un mare artist. După moartea Mariei Tănase, destinul i-a scos în cale regina romanțelor, Ioana Radu, cea care avea să îi devină și o bună prietenă.

A debutat la 18 ani, la Casa de Cultură din Târgoviște. În 1966 a absolvit Liceul Ienăchiță Văcărescu din Târgoviște și a urmat cursurile Școlii Populare de Artă. În 1966 devine solist la ansamblul „Ciocârlia”.

A fost căsătorit întâi cu Iustina Băluțeanu, iar apoi cu Maria Ciobanu, cu aceasta din urmă nefiind căsătorit și în acte. Cu a doua soție are un fiu, Ionuț Dolănescu, însă căsătoria nu a durat. În 1975 i se naște al doilea copil, Dragoș Carlos, a cărui mamă este Margarita Valenciano, din Costa Rica care atunci era studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj. Ionuț este și el un cunoscut cântăreț de muzică populară, iar Dragoș Carlos și-a făcut și el studiile în România, în prezent fiind psiholog în Costa Rica și având doi copii: Maria de Isus, născută în 2001 și Ioan Angel Dolănescu-Bravul, născut în 2005. Din partea lui Ionuț are un nepot, pe Vlad, născut în 2008. O perioadă de timp relațiile dintre Ionuț Dolănescu și tatăl său au fost foarte reci, deoarece acesta se împăcase cu mama sa și refuzase să se căsătorească cu Irinuca Loghin.

A fost deputat în legislatura 2000-2004, ales în județul Ilfov pe listele PRM. În cadrul activității sale parlamentare, a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Slovacia și Lituania. A renunțat la activitatea politică deoarece a considerat că n-a reușit să facă prea mult pentru artiști.

La începutul anului 2006, Ion Dolănescu s-a declarat dezamăgit de cele lumești și a spus că va renunța la (aproape) toate lucrurile efemere pentru a-și închina viața lui Dumnezeu.

Pentru activitatea sa, Ion Dolănescu va fi numit, post mortem, cetățean de onoare al comunei sale natale, Perșinari, iar Căminul Cultural din localitate îi va purta numele.

Înainte de 1989 a fost acuzat de câștiguri ilicite, Ioana Radu intervenind la Nicolae Ceaușescu în favoarea lui, însă o perioadă de timp a fost considerat persona non-grata. Acest episod a inspirat celebrul șlagăr „Banii mei munciți cu gura mi i-a luat Procuratura”.

Ion Dolănescu a înregistrat, de-a lungul carierei sale, nu mai puțin de 50 de albume, pe discuri de vinil și CD. A fost un interpret cu o discografie semnificativă, cu numeroase înregistrări la radio și televiziune și cu o bogată activitate concertistică. Multe melodii le-a interpretat în duet cu Ionuț Dolănescu și cu Maria Ciobanu. A mai colaborat și cu Ionela Prodan și Elena Merișoreanu. Cântecele lui Ion Dolănescu ilustrează trăirile artistului, bucuria, tristețea. Toate se regăsesc în melodiile cântate de artist precum și în expresivitatea interpretării acestora.