Ion Dichiseanu

Ion Dichiseanu s-a născut la 20 octombrie 1933, în localitatea Adjud și a decedat la 20 mai 2021, în București. A fost un actor de film, radio, scenă, televiziune și scriitor român.

  • Studii

Fiind student la Politehnică a fost îndrumat spre actorie de către nepoata lui George Vraca. A absolvit IATC (Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru din București) în 1959. După absolvire, a plecat cu toată promoția la Teatrul din Botoșani.

  • Activitate

Este cunoscut datorită activității sale artistice în cadrul Teatrului Nottara, precum și pentru numeroasele roluri care l-au consacrat în cinematografie, teatru de televiziune și teatru radiofonic.

A primit Premiul ACIN pentru rolul din filmul „Clipa” (1979) și a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (30 mai 2002), alături de alți actori, „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”. Ion Dichiseanu a fost ales Cetățean de Onoare al orașului Adjud, orașul său natal. Totodată, în anul 2019 a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de ofițer.

Actorul Ion Dichiseanu și-a construit o reputație de Don Juan. și asta, in mare parte, datorită relațiilor cu frumuseți celebre, printre care actrițe in mare vogă a acelor ani, o suedeză celebră dar mai ales cu diva spaniola Sarita Montiel. Acesta scrie in 1995 si o carte despre amănuntele picante din viața sa, „Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză„, povestea iubirilor unui actor român de succes care, dincolo de granițe, prejudecăți și constrângeri ale perioadei ceaușiste, a reușit să cucerească reprezentantele sexului frumos. În destinul său amoros a mai contat apoi o suedeză, dar împlinirea sa reală s-a produs în anul 1987, odată cu nașterea fiicei sale, Ioana Georgiana și a iubirii pentru tânăra care i-a dăruit unicul său copil, solista de muzică ușoară Simona Florescu, care l-a cucerit pe „celibatarul convins” Ion Dichiseanu. Dichiseanu își aduce oricînd aminte, cu mare plăcere, despre aventura cu celebra actriță, poveste care s-a încheiat în toamna anului 1967 când Simona, soția lui cu 34 de ani mai tânără decât el, abia se năștea. La 77 de ani, Dichiseanu este gata sa înceapă o viață nouă. Actorul a pus punct mariajului de 22 de ani cu Simona. În 2008, alături de Mihaela Șerban, actorul a fost gazda evenimentului „Gala femeilor de succes 2008”. Foarte elegant si cu o energie debordanta, actorul nu a contenit cu complimentele la adresa doamnelor care au urcat pe scenă pentru a-și ridica premiul.