Ion Danabassi

Despre Ion Danabassi si familia acestuia se cunosc putine informatii. Din documentele vremii aflam că în anul 1868, Ion Danabassi a fost agricultoul care a adus pentru prima dată în România bumbacul. Acesta a adus semințe din Macedonia pe care le-a cultivat pe moșia Manasia, lângă Urziceni. De atunci, țăranii au împrumutat sămânța și au plantat în județul Ilfov, la Cascioarele, iar apoi în Dobrogea.

Tot despre Ion Danabassi se știe că ar fi fost unul dintre marii arendași ai țării. Acesta deținea mai multe moșii cu suprafețe de cultură de peste zece mii de pogoane. Cu toată greutatea și grija pe care o dovedeau în munca ogorului, pentru criticii lui nu era niciodată suficient. Danabassi era cunoscut și pentru creșterea oilor și a caprelor.

Despre Ion Danabassi se crede ca era un mare iubitor de artă. În anul 2019, în cadrul unei licitații, a fost vândut un autoportret cu 3000 euro, pe care l-a deținut de-a lungul vieții. De asemenea, în același an, s-au obținut 4000 euro pentru o lucrare din 1915 ,,Trandafiri’’, care era realizată cu dedicație pentru Danabassi.