Ion Bărbulescu

Ion Bărbulescu, (pseudonym B’Arg) s-a nascut pe 16 decembrie 1887, la Odobesti, judetul Vrancea si a murit pe 1 noiembrie 1969, la Bucuresti.  Acesta a fost un pictor roman foarte talentat.

  • Activitatea

Ion Barbulescu a fost un autodidact în domeniul picturii, făcând studii independente privind tehnicile de desen și culoare, precum și o călătorie de studii și documentare în Franța.

A abordat tehnici diverse – ulei, acuarelă, cărbune și îndeosebi pastel. După cum aprecia istoricul de artă George Oprescu „raritatea procedeului, posibilitatea de a combina așa de intim desenul cu culoarea, rezultatele subtile ce se pot obține cu acea pulbere colorată, prețioasă, strălucitoare”, reprezentând un mod propice de exprimare pentru artist.

Primele sale desene publicate, apar în revis­te „Toamna”, din București, începând cu anul 1906, fiind semnate cu pseudonimul B’Arg, iar primele expoziții la care participă sunt cele din 1915, de la Constanța (la Cazinou) și de la „Institutul Minerva” din București.

În perioada perioada Primului Război Mondial, a fost încorporat în Regimentul Putna numărul 10, din Focșani. În anul 1917 este chemat la Iași unde a făcut parte din Grupul artiștilor mobilizați, înființat pe lângă Marele Cartier General, colaborând cu ziarele și revistele care apăreau la Iași: „România” (sub conducerea lui Mihail Sadoveanu), „Arena”, „Dușmanul”, „Greerul” (cu George Ranetti).