Ioan Luchian Mihalea

Ioan Luchian Mihalea s-a născut la 5 decembrie 1951, în Ocnele Mari, județul Vâlcea și a decedat la 29 noiembrie 1993. A fost un compozitor, dirijor și realizator de televiziune.

  • Activitate

A fost fondatorul și conducătorul grupului vocal Song, dar și al corului de copii Minisong, din care au făcut parte și Alina Sorescu, Dana Rogoz, Gianina Corondan și membrii grupului pop TOP M (Nicu, Jan și Vali Costache).

În primăvara anului 1989, pune bazele unui nou grup numit „Bazar„, un fel de frate mai mic a celor două deja existente, format în exclusivitate din elevi ai Școlii Populare de Artă din capitală, printre ei numărându-se Paula Mitrache, Ioana Sandu, Mihaela Salceanu, Laura Stone, Nana Cnejevici, Florina Danalache, Felicia Trutia, Magdalena Cusa, Cătălin Munteanu, Cătălin Magdalinis, Ioana Nanasi, Valentin Rupita și mulți alții, aflați la început de carieră la vremea respectivă. Cu acest grup participă în diverse spectacole la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, Casa Studenților „Grigore Preoteasa”, sau Sala Radio din București. Din păcate, grupul „Bazar” a existat un singur an, între 1989 și1990.

În perioada anilor 1991-1993 a prezentat spectacolul concurs de muzică pentru copii „TIP TOP MINITOP”, creat și realizat de Oana Ionescu (TVR 1).

În data de 29 noiembrie 1993, Oanță, așa cum îi spuneau prietenii, a fost asasinat în apartamentul său din București, cartierul Drumul Taberei, de către Nelu Florian Gavrilă și Ionel Păun, scopul crimei fiind jaful. Criminalii au fost condamnați la închisoare pe viață și închiși în Penitenciarul Giurgiu, fiind eliberați condiționat în 2015 (Nelu Florian Gavrilă), respectiv în 2016 (Ionel Păun).