Ioan Alexandru Brătescu-Voinești

Ioan Alexandru Brătescu-Voinești s-a nascut pe 1 ianuarie 1868, la Targoviste si a decedat pe 14 decembrie 1946, la Bucuresti. Acesta a fost un prozator roman, faimos pentru povestirile sale pe care, initial, le-a scris pentru copiii sai.

  • Familia și educația

Ioan Alexandru Brătescu-Voinești s-a născut la Târgoviște, pe 1 ianuarie 1868, ca descendent al unei familii de boieri. Eroul din nuvela „Neamul Udreștilor” e un strămoș al scriitorului. Doritor sa aduca o schimbare in tara care se nascuse, a fost un bun elev si student. Ca si elev urmeaza liceul la Bucuresti, iar ca student finalizeaza studiile Universitatii din Bucuresti, Facultatea de Drept.

  • Activitatea

În literatură a debutat sub îndrumarea lui Titu Maiorescu, care i-a fost profesor. Primul volum, culegerea „Nuvele și schițe” i-a apărut în 1903. A urmat în 1906 „În lumea dreptății”, iar în 1912, „Întuneric și lumină”. În anii primului război mondial a scris, în colaborare cu A. de Herz (1887-1936), o piesă de teatru numită „Sorana”. În perioada interbelică a publicat mai puțină proză.

A fost judecător în București, Ploiești, Pitești, Craiova și Târgoviște, unde în anul 1896 s-a stabilit definitiv. Intră în viața politică și este prezent până în 1940 în toate legislaturile parlamentare: a fost secretar general al Camerei Deputaților (1914-1940). A fost membru al Academiei Române din 1918.

În anul 1945 a câștigat Premiul Național Pentru Proză. După 1937 alunecă în atitudini profasciste, teoretizate în opuscule programatice: Huliganism (1938), Germanofobie (1940). A fost un susținător al regimurilor legionare și antonesciene, susținând chiar și deportările evreilor.

Este cunoscut în special pentru scrierile sale pentru copii: „Puiul” (tragica moarte a unui pui de prepeliță), „Privighetoarea”, „Bietul Tric”, „Niculăiță Minciună” (un copil isteț de la țară neînțeles de săteni).

S-a stins din viață în anul 1946, pe 14 decembrie, la București.