Ilie Riga

Ilie Riga s-a năsuct pe data de 12 aprilie 1908 și a decedat in anul 1977. A fost o pesonalitate  în ştiinţele medicale, unul dintre marii medici ai României, un profesor apreciat care a format generaţii întregi de specialişti.

  • Familie

A văzut lumina zilei în comuna olteană, Seaca, în familia numeroasă a unui notar. Rămas orfan la doar opt ani, Ilie Riga a ştiut încă de mic că numai studiul îl va ajuta să răzbească în viaţă. Dan şi Sorin Riga, cei doi copii ai lui Ilie Riga, fraţi gemeni, au îmbrăţişat la rândul lor meseria de doctor.

  • Studii

Primele clase primare le-a făcut la Drăgăneşti-Olt, după care s-a transferat la Slatina, unde l-a avut ca profesor pe George Poboran. În anul Marii Uniri se înscria la Liceul „Radu Greceanu”, mergea la cursuri dimineaţa, iar apoi muncea la Distribuţia Petrolului, ca om de serviciu. Ulterior, în 1926, devenea student al Facultăţii de Medicină din Bucureşti. Va fi admis în Institutul Sanitar Militar «Carol Davila», audiind, între altele, cursurile renumitului profesor Francisc Rainer, care funcţiona la catedra de anatomie şi embriologie. Remarcându-se printre studenţii buni, e angajat în laboratorul său în anul 1930.

  • Activitate

În decembrie 1933 susţinea teza de doctorat în medicină şi chirurgie intitulată „Hemoragiile uterine sifilitice” și devenea medic chirurg şi profesor la Facultatea de Medicină. Cursurile sale universitare, renumite în întreaga facultate, erau adevărate prelegeri în materie, fiind audiate şi de studenţi din alte universităţi, precum şi de tineri asistenţi şi medici, inclusiv de la catedrele înrudite. Talentul oratoric, didactic şi artistic, Ilie Riga fiind faimos pentru planşele desenate multicolor pe tablă în timpul expunerii, transformau cursurile sale în veritabile conferinţe.

A fost medic chirurg de excepţie încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum şi cercetător ştiinţific de marcă. În cadrul Facultăţii de Medicină Generală a Institutului de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, Ilie Riga a condus ca profesor universitar Catedra de anatomie topografică şi chirurgie operatoare, în perioada 1955-1961, ca profesor şef de catedră Catedra de anatomie I, între anii 1962 şi 1973, fiind apoi profesor consultant, în intervalul 1974-1977 la aceeaşi catedră”, explică Dumitru Bărboi în volumul „Personalităţi ale chirurgiei militare din România”, apărut în 2005. A lăsat în urma sa zeci de lucrări de medicină graţie cărora au fost salvate numeroase vieţi.

A scris peste 60 de lucrări publicate în diverse lucrări de specialitate în limbile română, franceză şi germană. Cele mai faimoase tratate ale lui Ilie Riga sunt: „Curs de anatomie topografică, clinică şi operatoare”, apărut în patru volume, lucrare apreciată atât în ţară, cât şi peste hotare, „Atlas de anatomie comparată”, „Anatomia sistemului nervos central şi vegetativ”, „Anatomia topografică a calului”.

Permanent a relevat conexiunea dintre anatomie şi ştiinţele morfologice cu activitatea fizică, cultura şi educaţia fizică şi sportul. Idealurile estetice (dezvoltare armonioasă şi frumuseţe anatomică, anatomie artistică, anatomie pe viu), medicale/hipocratice (de normalitate şi armonie morfo-funcţională/anatomo-fiziologică, anatomie funcţională) şi palestrice (ale civilizaţiei şi sportului din Grecia antică) au fost susţinute, evidenţiate şi dezvoltate pe numeroase planuri de către prof. I. Th. Riga.

  • Finalul vieții

După zeci de decenii de muncă în slujba bolnavilor, medicul oltean Ilie Riga se stinge din viaţă în 1977, la vârsta de 69 de ani. Cu toate că a contribuit semnificativ la dezvoltarea medicinei, Ilie Riga a fost uitat de olteni. Nicio stradă nu-i poartă numele, nicio şcoală nu a primit denumirea medicului şi nici nu au fost organizate evenimente în cinstea sa.