Ilie Arjoca

Ilie Arjoca s-a nascut in anul 1896 si a decedat in anul 1967. Acesta a fost un pictor roman foarte talentat.

  • Activitatea

Acesta nu a avut o situatie financiara foarte buna de-a lungul vietii. Asa cum chiar el amintea, intr-o perioada statea prin cartierul Tei, la o doamna foarte batrana. Cand aceasta a murit, urmasii au venit sa-I ia casa si sa-l dea afara pe pictor. Neavand bani pentru a pleca in alta parte, si pentru ca urmasii i-au cerut sa se mute odata cu batrana, pictorul a urcat tot bagajul in dricul care urma sa o transporte pe femeie la groapa. Vazand urmasii, i-au comandat un transport pentru tot ce avea el de dus si l-au ajutat cu o chirie.

Avea sa se mute la un alt proprietar, tot la fel de norocos ca batrana. In schimb, de aceasta data, Ilie Arjoca a inteles importanta asigurarii unui trai, motiv pentru care a inceput sa se zbata si sa creeze din ce in ce mai mult.

Dorinta de a-si schimba starea materiala in care se afla, l-a facut sa munceasca atat de mult incat sa fie admis la Salonul Oficial de Pictura de la Bucuresti si la Ateneu.

Ba maim ult, talentul care l-a caracterizat atata timp i-a permis sa predea, in calitatea de profesor, desen tehnic. Florile pe care le picta adesea urmau sa-l salveze de situatia deplorabila. Vanzarile tablourilor incepusera sa-I aduca venituri decente motiv pentru care, asa cum avea sa afirme, ajunsese intr-o situatie fericita in care nu a mai trebuit sa se mute cu dricul.

Pe langa tablourile cu motive florale pe care le picta adesea, Ilie Arjoca a avut un interes special in pictura bisericeasca. Printre frumoasele picturi bisericesti realizate de pictor, este necesar sa amintim Biserica Parohiala din Comuna Hotarele si Biserica Adormirea Maicii Domnului din Sintesti. Aceasta din urma a fost realizata in 1961, cu sprijinul lui Nicolae Samoila atunci cand vechea pictura a fost spalata si vernisata.