Gheorghe Dem Teodorescu

Gheorghe Dem Teodorescu s-a născut pe 25 august 1849, în București și a murit pe 17 august 1900, în București. A fost folclorist și istoric literar român, licențiat în litere al Universității Sorbona în 1877și politician.

  • Studii

Născut la Bucureşti, urmează cursurile Gimnaziului „Gheorghe Lazăr“, studiind apoi la Liceul „Matei Basarab“. La 20 de ani se înscrie la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, pentru ca în 1875 să obţină o bursă de studii la Paris, unde avea să rămână doi ani. Încă din liceu a fost angajat la Departamentul Cultelor şi Instrucţiunii Publice. În paralel a mai urmat şi cursuri la Conservator şi s-a licenţiat în 1870. În 1869, împreună cu alţi studenţi, a fondat „Societatea românismului”, la care a fost şi secretar.

  • Activitate

A fost redactor al revistei Ghimpele, în care a debutat la 17 mai 1870, sub pseudonimul Ghedem, publicând pamfletul “Animale politice – Maimuța”, care se înscria în linia atacurilor antimonarhice ale revistei.  În perioada 21 februarie – 21 iulie 1891 a fost Ministrul cultelor și instrucțiunii publice în Guvernul Ioan Em. Florescu. In anul 1895 – 1899 a fost director la Fundația Universitară ,,Carol I’’. A avut contribuții majore la introducerea criteriilor științifice de culegere și interpretare a folclorului, a scris lucrări asupra literaturii antice și a fost primul bibliograf și litograf al lui Anton Pann.

Ca politician s-a remarcat atunci când l-a însoţit pe Dumitru Brătianu la Constantinopol pentru a negocia răscumpărarea prizonierilor turci. A fost membru în comitetul „Opoziţiei Unite” şi ales deputat în 1881, 1891 şi 1895.

În perioada interbelică, în parcul din fața Ateneului Român se afla un bust al lui Gheorghe Dem Theodorescu, sculptat de Carol Storck.