Gheorghe Cambrea

Gheorghe Cambrea a fost fratele mai mic al mamei lui Sergiu Nicolaescu. Acesta a fost un politist celebru care, alaturi de Eugen Alimanescu, s-a luptat cu bandele de gangster extrem de periculosi din Romania anilor 1940.

  • Activitatea

Era un politist foarte bine pregatit, slobod la gura, care vorbea doua dialecte: cel al strazii si cel al oamenilor culti. Era imbracat mereu la costum si cravata. De cele mai multe ori avea si o vesta si mereu avea un revolver incarcat si pregatit. Conducea un Buick negru.

El nu era un politist corupt si nici coruptibil, iar regimul comunist il dorea departe de strazile pe care le veghea. Astfel, un agent de politie, erou comunist – Constantin David – se intalneste cu Gheorghe Cambrea pe strada si ii cere sa-l aresteze. L-a insistentele acestuia si pentru ca I se parea ceva suspect la acel politist, Cambrea il aresteaza pe loc.

Comunistii afla de arestarea lui Constantin David si-l elibereaza. Ba mai mult, Gheorghe Cambrea este inchis in locul lui, la varsta de 30 de ani. Anii de puscarie si i-a facut in puscaria politica la Fagaras. A fost eliberat tarziu de catre Nicolae Ceausescu care a dat ordin sa fie eliberati toti detinutii politici. Din pacate nu a trait mai mult de doi ani de la eliberare.

Gheorghe Cambrea a fost exemplul de care Sergiu Nicolaescu avea nevoie in filmele sale. Comisarul Miclovan din celebra serie a politistilor-justitiari, care se lupta cu gruparile de crima organizata din Bucuresti, era defapt Gheorghe Cambrea.

La finalul filmului, asemenea lui Gheorghe Cambrea, Miclovan reuseste anihilarea majoritatii bandelor care terorizau capitala, insa este la randul sau redus la tacere intr-un schimb de focuri intr-un depozit. Chiar daca Gheorghe Cambrea nu a fost ucis propriu-zis, timpul petrecut pe nedrept in inchisoare, bataile si suferintele nemeritate pe care le-a suportat, au fost motivele care au dus la moartea sa.