George Franga

George Franga s-a născut în anul 1902, la Azaclău, județul Galați și a decedat în anul 2000. A fost actor, publicist, director al Muzeului Teatrului Național și renumit istoric teatral.

  • Activitate

În septembrie 1942, sub directoratul lui Liviu Rebreanu, s-a deschis primul sediu al Muzeului Teatrului Naţional, în corpul de clădiri de lângă Naţionalul de pe Calea Victoriei (actualul hotel Novotel, a cărui intrare reproduce cu fidelitate faţada fostului Teatru Naţional).

Înfiinţarea muzeului i se datorează lui Franga, care a colecţionat bunuri din patrimoniul actual. El şi ministrul Culturii de la acea vreme, Ion Petrovici, s-au numărat printre semnatarii documentului de inaugurare a muzeului, datat 10 septembrie 1942.

Muzeul a fost iniţiat şi condus mulţi ani de George Franga, omul care a dorit foarte mult să adune de la actorii vârstnici şi de la rudele marilor actori, tot ce se putea găsi şi era semnificativ pentru trecutul teatrului românesc. George Franga alerga pe la actori mai bătrâni ori pe la familiile marilor actori dispăruți pentru a achiziționa fotografii, afișe, cărți, obiecte personale ce aveau legătură cu trecerea lor prin universul scenei, „pentru dreapta cunoaștere și scriere a cronicii teatrului românesc”. Astfel, s-a adunat o colecţie impresionantă de cărţi, manuscrise, tablouri şi alte diverse obiecte.