Geo Barton

Geo Barton s-a nascut pe 25 martie 1912, in Piatra Neamț si a decedat pe 10 iunie 1982, in București. Acesta a fost un cunoscut actor român de teatru și film.

  • Studii

Geo Barton a absolvit Academia Regală de Muzică și Artă Dramatică în 1941, clasa Victor Ion Popa. Studiind Canto cu soprana Maria Snejina, își începe cariera la Teatrul de revistă „Constantin Tănase” cu spectacolul „Bal la Savoy”, alături de Colea Răutu, Oszkár Dénes și Rózsi Bársony. Fiind remarcat pentru prezența sa scenică, este chemat de Victor Ion Popa la teatrul său „Muncă și Voie Bună” să joace alături de Maria Mohor și Alexandru Giugaru. Începe o carieră prodigioasă alături de mari nume ale scenei românești: Ion Manu, Simona Bondoc în „Institutorii”, Elvira Godeanu în „Zaza”, Marietta Anca în „Târgul dragostei”  (spectacol din repertoriul Teatrului Burgtheater din Viena), George Calboreanu în Frații Karamazov, Marcela Rusu în Pescărușul, Dina Cocea în „Păianjenul” etc.

  • Activitate

După o scurtă perioadă pe scena Teatrului Național din Craiova, din anul 1949 își va continua cariera pe scena Teatrului Giulești (astăzi Odeon), până în anul 1953, când s-a stabilit la Teatrul Național București, teatre în care a continuat să aibă parteneri de exceptie: Draga Olteanu, Tamara Buciuceanu, Carmen Stănescu, Ion Finteșteanu, Gheorghe Cozorici, Florin Piersic, Traian Stănescu etc.

A debutat în cinematografie în 1949, în filmul Răsună Valea, iar în 1955 avea să se consacre cu filmul „Moara cu Noroc”, regia Victor Iliu, în rolul lui „Lică Sămădăul”, desfășurându-și activitatea cinematografică până în 1982, cu ultimul său rol, „Papașa”, din filmul Secvențe al lui Alexandru Tatos.

A colaborat și cu Burgtheater din Viena. A fost distins cu titlul de Artist Emerit în anul 1962, cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” și laureat al Premiului de Stat.