Florina Cercel

Florina Cercel s-a nascut pe 28 ianuarie 1943, la Piatra Neamț si a murit pe 30 iulie 2019, la București. Aceasta a fost o actriță română de film, radio, televiziune, scenă și voce.

  • Familie

Tatal sau facea parte din fanfara unui regiment (prim-trompetist), mama era foarte credincioasa si actrita a avut o copilarie linistita si fericita, cu mers la concertele Filarmonicii in fiecare vineri si sambata, la biserica, duminica , cu respectarea traditiilor si obiceiurilor locului. Cand era in clasa a cincea , tatal ei a fost arestat politic si ea impreuna cu mama si sora sau intors la Botosani de la Ramnicu Sarat unde ajunsese datorita serviciului militar al tatalui unde au ramas pana la intoarcerea acestuia de la canal, unde isi ispasise pedeapsa.

  • Studii

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1964, la clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea și Victor Moldovan. A jucat ca actriță pe scenele următoarelor instituții: Teatrul Dramatic de Stat din Galați (1964-1965), Teatrul Național din Timișoara (1965-1973) și Teatrul Național din București (din 1972). A fost căsătorită timp de 7 ani cu medicul Ioan Perian Liviu

  • Activitate

Cunoscuta actrita de teatru si film, in cei 41 de ani de cariera, a interpretat peste 100 de roluri realizate cu farmec, talent si intr-o maniera speciala, care tradeaza o experienta bogata ce fascineaza si te impresioneaza. De la debutul din 1970, cu rolul din filmul ,,Fratii’’ de Mircea Moldovan si Gica Gheorghe, are la activ peste 25 de aparitii cinematografice dar in roluri secundare, desi fiecare rol are amprenta talentului sau.

Este detinatoarea Premiului UNITER, pentru cea mai buna interpretare feminina (1990), in realizarea rolului Vassa Jeleznova din „ Vassa Jeleznova „ de M.Gorki iar in 2002 primeste Premiul Ministerului Culturii si Cultelor pentru cea mai buna actrita a anului in rolul Anna Andreevna din piesa „ Revizorul „ de N.V. Gogol si primeste Ordinul National „ Serviciul Credincios „ in grad de Cavaler..

Actrița a decedat pe 30 iulie 2019.