Eugen Cizek

Eugen Cizek (nascut Eugen Antoniu) s-a nascut pe 24 februarie 1932 si a murit pe 16 decembrie 2008, la Bucuresti. Acesta a fost un istoric si filolog roman, specialist in filologie clasica, profesor universitar in cadrul Facultatii de Limbi si Literaturi Straine si autor al unor studii ce privesc literature latina, intre care remarcabila este ,,Istoria literaturii latine’’.

  • Educatie

Urmeaza Facultatea de Litere, specializarea filologie clasica la Universitatea din Bucuresti, in 1955, iar in 1968 devine doctor in stiinte filologice, la aceeasi universitate. Ia si titlul de ,,docteur-es-lettres’’ in cadrul Universitatii din Lyon II.

  • Activitate

Prin vasta activitate literara avuta, publicata la cele mai mari edituri din strainatate, Eugen Cizek poate fi considerat unul din cei mai mari profesori romani de Limbi Clasice (Latina, cu precadere), din perioada postbelica. El este si unul din putinii clasicisti romani de reputatie internationala.

A fost ales membru al Academiei de Stiinte, Litere si Arte din Lyon, al Societe des Etudes Latines din Paris si membru correspondent al Academiei din Barcelona. In anul 1982 este distins cu premiul ADELF al Asociatiei Scriitorilor din Paris si, tot in acelasi an, Academia Romana ii acorda Premiul Timotei Cipariu.