Emil Hossu s-a nascut pe 24 noiembrie 1941, la Ocna Sibiului, in județul interbelic Sibiu si a murit pe 25 ianuarie 2012, la București. Acesta a fost un actor român de teatru și film.
- Familie
Conform spuselor lui Emil Hossu, acesta era maramuresean dupa mama, salajean dupa tata, dar stateau in Bucuresti multa vreme. După ce, ca urmare a Dictatului de la Viena, Transilvania de Nord a fost cedată Ungariei, familia Hossu s-a mutat de la Cluj. Deoarece tatăl său era diplomat, pe 23 august 1945 toată familia a fost deportată într-un lagăr în Germania, unde a rămas timp de un an și trei luni. După ce au scăpat din lagăr, părinții s-au întors în România. Casa, o fabrică de ață și mașina le fuseseră confiscate. În 1948, pentru că fusese diplomat în perioada lui Ion Antonescu, tatăl lui Emil Hossu a fost trimis la muncă forțată la Canalul Dunăre-Marea Neagră, de unde a revenit după 6 luni. La numai 17 ani, Emil Hossu și-a pierdut tatăl, bolnav de cancer. Pentru că nu avea „origine sănătoasă”, Emil Hossu a reușit să intre la ATF abia din a treia încercare. A fost credincios al Bisericii Române Unite cu Roma și membru în Asociația Foștilor Deținuți Politici.
- Activitate
A fost casatorit cu violonista Ana Hossu, copilul lor fiind Dan Hossu. Cei doi au divortat, ulterior Emil gasind fericirea casnica alaturi de colega sa Catrinel Dumitrescu. Din 1992 au luat, el si soția, datorită invitației pe care le-a făcut-o bunul lor prieten Geo Saizescu, o clasă de actorie. De atunci au avut patru promoții în care Catrinel a fost vioara principală, pentru că ei îi place să construiască. Au făcut spectacole de absolvire, de licență, cu rezultate, cronici, premii foarte bune.
Emil Hossu este un actor care a marcat multe generații, având un simț al umorului fin și o modestie rară. Primele sale roluri retribuite au fost la teatrul radiofonic. Ulterior a devenit actor la Teatrul Nottara din București. A avut prestații remarcabile în filme cunoscute cum ar fi Secretul lui Bachus (1984) și Sosesc păsările călătoare (1985).
Actorul Emil Hossu a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.
A murit în seara zilei de 25 ianuarie 2012, chiar cu câteva minute înainte de începerea spectacolului „Aniversarea”, în timpul repetiției generale, pe scena teatrului Nottara. Cauza decesului a fost infarctul miocardic. Ultimele cuvinte ale actorului au fost: Te iubesc, Catrinel.