Egizio Massini

Egizio Massini s-a nascut pe 26 iulie 1894, în Alexandria, Egipt și a murit pe 18 februarie 1966, în București. Acesta a fost un dirijor și membru fondator al Operei Române.

  • Familie

S-a născut într-o familie de artişti italieni. De fapt, s-a născut direct într-o orchestră, în timpul unui turneu al trupei de operă conduse de tatăl lui. A prins meşteşugul baghetei fără o şcoală specială. Mâna destinului a făcut ca la 9 ani să dirijeze pentru prima dată, în Bulgaria, în fața publicului. Cu o oră înainte de spectacol, dirijorul principal a anunţat că s-a îmbolnăvit, iar publicul începuse să intre deja în sală. O anulare ar fi creat un scandal monstru, așa a ajuns copilul Egizio la pupitru.

  • Activitate

La 14 ani, a venit în România şi a dirijat pentru prima oară în ţara de unde nu a mai plecat până la sfârşitul vieţii. Italianul născut în Egipt a fost cel care, pe scena românească, a dat viaţă unor premiere originale şi reprezentative pentru genul liric autohton: „Alexandru Lăpuşneanu” de Alexandru Zirra, „Ion Vodă cel cumplit” şi „Răscoala” de Gheorghe Dumitrescu.

La comanda muzicilor armatei, a scris istorie. A adunat 16 fanfare din toată ţara, 700 de instrumentişti, cu care a pornit în lume ca să le arate străinilor că în România există talente excepţionale. I-a instruit, strunit şi stăpânit cu bagheta fină şi privirea pătrunzătoare. Nu degeaba lui Egizio Massini i se spunea „Vrăjitorul în frac.” Debutul Mariei Tănase în operetă a avut loc tot sub bagheta lui. A pus bazele primei Şcoli Militare de Muzică. A fost inspectorul Muzicilor Armatei. Lui i s-au datorat Orchestra Simfonică, dar şi Fanfara Batalionului de Gardă Regală. A fost locotenent colonel şi a fondat prima şi unica publicaţie de profil: Revista Muzicilor Armatei.

Este unul dintre fondatorii Teatrului de Operă și Balet din București, unde a activat ca dirijor permanent și director.  Opera Națională București a fost inaugurată la 9 ianuarie 1954 cu spectacolul Dama de pică, de Piotr Ilici Ceaikovski, dirijat de Egizio Massini.

A iubit viaţa la fel cum a iubit muzica. Temperament aprins, precum un Leu veritabil, Massini era greu de stăpânit. „Ştia să cânte, să bea şi să iubească. Adică un italian. Un om care ştie să sufere, să rabde şi să muncească. Adică un roman’’. Egizio Massini a fost căsătorit de 5 ori şi a avut doi copii. A fost Maestru emerit al artei şi Artist al poporului.