Dumitru Fecioru s-a nascut in anul 1905 la Bacau si a decedat in anul 1988 in Bucuresti. A fost preot si profesor universitar doctor, teolog eminent, traducator si patrolog.
- Familie
Dumitru Fecioru s-a nascut la data de 18 iulie 1905 in satul Poiana din judetul Bacau. Tatal sau se numea Ion si era de meserie morar, iar mama sa se numea Maria. Dumitru Fecioru a fost cel mai mare dintre cei opt frati si surori. Inca doi frati ai lui au urmat aceeasi cariera in teologie la fel ca el si anume, Teodor care a fost preot si primar al Bacaului, iar o sora a sa a fost preoteasa si invatatoare.
- Studii
El a fost indrumat de catre preotul si invatatorul satului sa urmeze o cariera in teologie, mai exact sa se inscrie la Seminarul „Veniamin Costachi” din Iasi. In anul 1930 a urmat studiile universitare in Bucuresti, iar la final si-a dat teza de licenta „Gnosticismul la Clement Alexandrinul”. Dupa ce calatoreste in scop profesional si academic la universitatile din Atena, Berlin si Munchen, isi da teza de doctorat in teologie dupa cinci ani la aceeasi faculatate. Intr-o vara, in anul 1940, Patriarhul Munteanu il primeste cu bratele deschise la Manastirea Neamt si ii da vestea ca va fi hirotonit preot.
Dumitru Fecioru a fost cel care s-a preocupat nu numai de studierea Biografiei Sfantului Ioan Damaschin, ci si de scrierea tezei sale de doctorat cu tema „Viata Sfantului Ioan Damaschin. Studiu de istorie literara crestina” care a fost publicata la Bucuresti in anul 1935. In mare parte, lucrarea cuprinde doua subiecte cara sunt abordate: viata istorica a acestui teolog, imnograf si melod, dar si viata hagiografica a Sfantului Ioan Damaschin. Sfantul Ioan Damaschn, cel pe care l-a studiat Dumitru Fecioru, a compus canoanele Invierii si a fost un reper fundamental al lumii ortodoxe bizantine si marca autenica a monahismului palestinian.
- Activitate
A inceput sa slujeasca la capela Azilului „Elena Doamna” din Bucuresti, iar din anul 1940 s-a angajat ca slujitor de vocatie la Parohia „Schimbarea la FATA” (Cutitul de Argint) din Bucuresti, timp de aproape 60 de ani. El a fost profesor la Facultatea de Teologie unde a predat omiletica patristica, limba greaca, Noul Testament si Patrologie. Dupa ce arhidiaconul Bartolomeu Anania a fost arestat, Patriarhul Justinian Marina l-a lasat la conducerea Bibliotecii Sfantului Sinod in perioada 1959-1961, apoi pana in anul 1971 a activat in calitate de consilier patriarhal la Sectorul realatii externe.
In timp ce lucra la Bblioteca Ateneului, adevenit si director al Bibliotecii SfantuluI Sinod. Pe langa aceste lucruri, a mai beneficiat si de o angajare in cadrul institutiilor Patriarhiei Romane, fiind ajutat de Patriarhul Justinian Marina. Parintele Dumitru Fecioru a inceput in urma cu aproape 60 de ani „Catalogul manuscriselor romanesti” la care se lucreaza si in prezent. Pasiunea pentru carte si-a impartasit-o impreuna cu parintele prof. Olimp Caciula, traducator cu merite deosebite precum cel dintai. El a infiintat Biblioteca „Viata Noua” in Bucuresti, precum si „Libraria Teologica”.
- Finalul vieții
Parintele prof. Dumitru Fecioru a murit la data de 22 februarie 1988 in Bucuresti. Slujba sa de inmormantare a avut loc la Biserica Cutitul de Argint, unde Slujise 48 de ani. Episcopul vicar –patriarhal Vasile Targovisteanul impreuna cu alti preoti, precum Ioan Mircea, Constantin Galeriu sau Ilie Moldovan de la Sibiu au adus cuvinte de aducere-aminte in cadrul slujbei de inmormantare. Mormantul preotului Dumitru Fecioru poate fi vizitat la Cimitirul Bellu din Bucuresti, la doar cativa pasi de altarul capelei centrale a cimitirului. Mormintele parintilor sai, Ion si Maria, se afla in cimitirul localiatatii Helegiu din Bacau. Tot in Bacau a fost creat si Cercul pastoral „Preot Profesor Dumitru Fecioru”. In memoria personalitatii acestui mare teolog, au fost invitati in anul 2011 la Bucuresti studenti de la toate facultatile de teologie ortodoxa din tara, in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul”, la Olimpiada nationala de limbi clasice „Dumitru Fecioru”.