Dimitrie Butculescu

Dimitrie C. Butculescu s-a nascut in luna Octombrie 1845 si a decedat pe 3 Iunie 1916. Acesta a fost arheolog, economist, filolog, filatelist, ziarist și filantrop. A fost unul dintre precursorii studiilor arheologice în România; deschizător de drumuri în cooperație si președinte – fondator al Societății Filatelice Române (1891). A fost apreciat de catre regele Carol I ca “românul cel mai popular – apostolul patriotismului”.

  • Activitate

Personalitate marcantă a timpului său, Dimitrie C. Butculescu a fost inițiatorul a zeci de acțiuni, multe dintre ele fiind considerate pionierate în domeniu, cum ar fi explorările și investigațiile arheologice de pe tot cuprinsul țării, dar și din străinătate. Legat de această activitate, a organizat în 1875, împreună cu Cezar Bolliac și Alexandru Odobescu, o expoziție de arheologie la Hotelul „Bulevard” din București, unde au fost prezentate colecții de tablouri și antichități. Organizată din inițiativa lui Butculescu, expoziția a cuprins peste 550 de exponate străine și 1550 românești, având un pavilion rezervat exponatelor filatelice în care a funcționat și un ghișeu poștal. Timp de trei luni, pe toată durata manifestării expoziționale, s-a aplicat pe corespondență și pe prima carte poștală ilustrată românească lansată de Dimitrie C. Butculescu o ștampilă specială cu textul „ Bucureșci Exposiție“.

În 1881, a întemeiat „Societatea pentru dezvoltarea industriei casnice“ în cadrul Societății „Concordia“, căreia M.S. Regina Elisabeta i-a dat numele de „Societatea Furnica“. A fost unul dintre fondatorii sălii de scrimă de la Jokey – Club București, dar și inițiatorul constituirii „ Societății Enciclopedice“, în anul 1882, fiind ales vicepreședinte, împreună cu pictorul Theodor Aman, iar președinte fiind Bogdan Petriceicu Hașdeu. A organizat diverse expoziții și a fondat nenumărate ziare.

De trei ori ales deputat în Parlamentul țării, participă la Conferințele Interparlamentare de la Roma (1891), Berna (1892) și Bruxelles (1893), iar în 1899 este ales Președinte al Alianței Științifice Universale. Este ales, totodată, președinte de onoare, succesiv, la trei congrese internaționale ale „Alianței Cooperative“ ( Londra – 1895, Paris – 1896, Delft, Olanda – 1897). În 1896 întemeiază Societatea de binefacere „Principesa Maria“, iar în 1900, Cooperativa „ Brazda“.

“Românul cel mai popular, Apostolul patriotismului!“ sunt cuvintele elogioase pe care M.S. Regele Carol i le-a adresat lui Dimitrie C. Butculescu cu ocazia inaugurării, în 1894, la București, a Expoziției Cooperatorilor.