Constantin Iotzu

Constantin Iotzu s-a nascut pe 28 mai 1884, la Crușova, in Macedonia si a murit pe 01 august 1962, București. Acesta a fost un arhitect român de origine aromână. Este unul din reprezentanți semnificativi ai stilului arhitectural al neoromânescului.

  • Activitate

Colaborator al lui Ion Mincu, profesor universitar între anii 1920 – 1944 și decan al Școlii de Arhitectură din București (1940-1944), pe atunci inclusă în Politehnică. Constantin Iotzu a întreținut relații cordiale cu Ion Antonescu, la comanda căruia a realizat vila acestuia de la Predeal, iar în perioada comunistă a avut permanent de suferit.

Printre cele mai importante construcții realizate de acest arhitect se numără: Casa Armatei (Brașov), fostul Minister al Justiției (București), Casa Corpului Didactic (București), Palatul Ministerului Economiei Naționale (București), Biserica Sfântul Elefterie Nou (București), Tipografia ,,Ramuri” (Craiova), Casa Albă (Craiova), Biblioteca Centrală Universitară (Iași), Banca Prahova (Ploiești), Hotelul Excelsior (Sinaia), Casa Verde (București).