Constantin Gheorghe Costa-Foru

Constantin Gheorghe Costa-Foru s-a nascut pe 26 octombrie 1856, la București si a murit pe 15 august 1935. Acesta a fost un jurnalist român, avocat și activist pentru drepturile omului.

  • Familie și studii

Familia a avut origini aromâne, fiind originar din orașul Larissa, în Tesalia. În 1740 s-au stabilit în București, unde au acumulat avere considerabilă, construind un conac în Popești-Leordeni și o reședință de vară în Berca. După terminarea studiilor s-a întors la Paris, unde s-a căsătorit cu Maria Ion Paspatti (1872-1935) pe 26 iunie 1893. Cuplul a avut 10 copii.

Costa-Foru a studiat la Heidelberg, apoi la Colegiul „Sainte-Barbe” din Paris, și în jurul anului 1872 în Dresda. Doctor în Drept la Sorbona, cu experiență universitară în Saxonia și Austria, este autorul unui studiu asupra sistemelor europene de educație contemporană.

  • Activitate

Împreună cu un grup de profesori, ofițeri, ziariști, oameni de litere și politicieni a ajutat la pornirea mișcării de cercetași din România și la dezvoltarea organizației Cercetașii României. Constantin Costa-Foru a fost un susținător vocal al drepturilor omului, și a acuzat antisemitismul în perioada ce a urmat după Primul Război Mondial. În 1929 el a fost unul dintre fondatorii a Ligii Drepturilor Omului, lucrând în calitate de secretar al Ligii.

Doctor în Drept la Sorbona, cu experiență universitară în Saxonia și Austria, este autorul unui studiu asupra sistemelor europene de educație contemporană, studiu prezentat Caimacamului Țării Românești, Alexandru D. Ghica. Pe baza acestui studiu se începe organizarea pe baze moderne a învățământului superior românesc. Tot el militează pe lângă Caimacam pentru începerea lucrărilor la clădirea Palatului Universității, din 1857. Este numit primul rector al Universității din București în 1864, prin decret al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Este considerat împreună cu Vasile Boerescu unul dintre pionierii Dreptului Penal în România.

Între 1871 și 1873 a îndeplinit funcția de ministru de externe, iar din 1873 a servit ca agent diplomatic al României la Viena. Ca orientare politică a fost membru al Partidului Liberal, aripa moderată. Prin anii’ 70 a participat alături de Gheorghe Em. Lahovari la un duel cu spade în urma căruia a fost ușor rănit.