Constantin Esarcu

Constantin Esarcu s-a nascut pe 5 noiembrie 1836, la București si a murit pe 8 iunie 1898, la Govora. Acesta a fost naturalist, medic, pedagog, diplomat și om politic, membru corespondent al Academiei Române.

  • Familie și studii

A vazut lumina zilei ca fiu al doctorului P. Exarcho in Bucuresti pe 5 noiembrie 1836, facand parte dintr-o familie de intelectuali, caci si tatal sau studiase medicina la Viena. A absolvit Institutul Monti și colegiul „Sfântul Sava” din București. La Paris a studiat științele naturale, iar licența în această disciplină a obținut-o în 1859 la Sorbona. În 1864 și-a luat doctoratul în medicină.

  • Activitate

A fost unul dintre cei mai ferventi inițiatori și susținători a acțiunilor culturale de la acea vreme, contribuind la înființarea mai multor societăți („Ateneul Roman”, „Societatea Amicilor Instrucțiunii”, „Filarmonica”).

În mai 1870 este numit director în Departamentul Cultelor. În perioada 1871-1873 a făcut parte din comitetul de conducere al Teatrului Național. La 25 februarie 1873 lansează propunerea de constituire a edificiului Ateneului Roman și inițiază alături de Vasile A. Urechia și Nicolae Kretzulescu (Cretzulescu) campania „Dați un leu pentru Ateneu” (s-au pus în vânzare 500.000 de bilete loterie în valoare de 1 leu).

În luna noiembrie 1873 este numit Agent diplomatic la Roma. În această calitate a făcut publice numeroase documente din arhivele orașelor Veneția, Milano, Florența sau Roma, referitoare la istoria românilor. A fost membru al Partidului Liberal-Conservator. A reprezentat în calitate de senator politica acestui partid în Parlamentului României. A deținut funcția de ministru al Afacerilor Străine (21 februarie – 26 noiembrie 1891). După o nouă perioadă (noiembrie 1891 – februarie 1893) petrecută la Roma, în calitate de Trimis Extraordinar și ministru Plenipotențiar, intră în rândurile dizidenței „drapeliste”. A lăsat moștenire întreaga sa avere Ateneului Roman.